Kolaborant sloužící Kremlu, schytal to Zeman od Štětiny a dalších

Praha - Český prezident Miloš Zeman v pátek během konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos kritizoval sankce, které kvůli ukrajinské krizi přijaly proti Rusku Spojené státy a Evropská unie. Následně v ruském jazyce vyzval ke zrušení sankcí, které jsou podle něj zbytečné a kontraproduktivní. Tím si ale vysloužil velmi tvrdou kritiku od některých politiků.

"Prezident Klaus hodil v roce 2008 při okupaci části Gruzie ruskou armádou Gruzii přes palubu. Prezident Zeman při okupaci části Ukrajiny ruskou armádou hází přes palubu Ukrajinu. Nikdo nedokáže lépe sloužit Kremlu a ruským tajným službám, než tito dva kolaboranti," udeřil europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina

"Tento muž, vystupující jako prezident České republiky představuje hlubokou tragédii naší země. Bylo nás v Senátu jen šestnáct, kdo hlasoval proti přímé volbě prezidenta," dodal bývalý senátor. 

"Co mají společného český prezident Miloš Zeman a neomezený kazašský vládce Nursultan Nazarbajev? Středoasijský politik je opakovaně kritizován za porušování lidských práv a potlačování opozice. Před třemi lety však na ostrově Rhodos obdržel cenu Světového veřejného fóra. Stejné ocenění v neděli obdrží na Rhodosu i Zeman. A nebyl by to Miloš Zeman, kdyby ještě nepřisadil. Na fóru, které pořádá jeden z nejbližších spolupracovníků Vladimíra Putina, pan prezident svým hostitelům splatil pozvaní výrokem jemu vlastním - "Pojďme zrušit sankce"! Už rozumím tomu, za co Miloš Zeman onu cenu dostane," rozjel se místopředseda klubu poslanců za TOP 09 Marek Ženíšek.

Psali jsme: Zeman je prý americkým agentem

Podle lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga už nějaký pátek slýcháme z Moskvy o potížích s jejich kavkazskými koloniemi. "To jsem slyšel už v době, kdy na Středním východě byl poměrně větší klid než dnes. A samozřejmě teď přichází Rusům velice vhod šílená skupina Islámského chalífátu, která dobývá značné části Iráku a Sýrie a proti níž teď arabské státy spolu s USA vytvořily koalici. Z tohoto vývoje samozřejmě panuje v Rusku nemalá radost, neboť to odvádí pozornost od podprahové války, kterou Rusko vede proti Ukrajině," uvedl kníže.

Bylo by podle něj vděčné, kdyby Západ pomáhal potlačit veškerá hnutí za nezávislost a samostatnost na Kavkaze, v oblasti, kterou Rusko dobylo v době, kdy také ostatní evropské země dobývaly své koloniální říše. "Pan prezident Zeman teď na konferenci na Rhodosu vyzval, abychom se spojili s Ruskem proti islamistickému nebezpečí a samozřejmě zanechali veškerých sankcí. Za povšimnutí ovšem stojí, že svůj projev přednesl v ruštině. Zajisté si vážím jeho jazykových znalostí, ale když prezident České republiky v této politické situaci při takovéto příležitosti mluví rusky, tak je to jasný zahraničně politický signál, který se všude v Evropě zaznamenává. Agenti Lukoilu v jeho okolí očividně splnili svůj úkol," dodal Schwarzenberg.

Pátek se rovněž nesl ve znamení velkých jednání v Poslanecké sněmovně. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) má ale více než hysterie z dění ve sněmovne obrovské rozpaky z projevu prezidenta na Rhodosu. "Na Ukrajine to není žádna chřipka!" udeřil Jurečka.

"Názory prezidenta Zemana respektuji. Jen bych rád, kdyby je dříve řekl nám doma, než rusky ruským přátelům na Rhodu." uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman top 09 Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 11 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy