Zeman vytočil MZV. Ozvali se i velvyslanec v Kyjevě a sami krajané

Praha - Mezi Hradem a Ministerstvem zahraničí nepanuje právě přátelská atmosféra. Prezident Miloš Zeman je v souvislosti s repatriací volyňských Čechů nespokojen s prací české ambasády v Kyjevě. Zaorálkovo ministerstvo ale o žádných problémech ve vedení velvyslanectví neví. K Zemanově kritice se vyjádřil i sám velvyslanec. Co řekl?

Ministerstvo uvedlo, že pokud by se takové jevy objevily a potvrdily, pak by přijalo adekvátní kroky. Dodalo, že situaci na Ukrajině pečlivě monitoruje. Mluvčí ministerstva Johana Grohová připomněla, že minulý týden Ukrajinu navštívil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a setkal se tam i s českými krajany.

"Zaorálek nedávno navštívil Ukrajinu, aby se na vlastní oči přesvědčil o tom, jaká je situace krajanské komunity. V současné době zvažujeme nad rámec již existujících programů, projektů a zvýhodnění vízového procesu návrhy krajanů na další možnosti podpory jejich jazykových a kulturních potřeb. Jde například o vyslání druhého učitele češtiny na Ukrajinu, pořádání on-line výuky českého jazyka a organizace vzdělávacích pobytů pro děti v Česku," stojí v páteční tiskové zprávě ministerstva.

"Dnes bude jednat ve Lvově náměstek ministra zahraničních věcí Rudolf Jindrák na úrovni státních tajemníků a náměstků ministrů zahraničí států V4 a Ukrajiny s představiteli místní samosprávy a nevládních organizací. Příští týden pak bude ve Varšavě v rámci bilaterálních konzultací jednat s polskými partnery o situaci na Ukrajině první náměstek ministra zahraničních věci Petr Drulák," dodala mluvčí ministerstva.

Zeman už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu na pozadí vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu o Krym. Nyní se k žádosti připojilo přes 70 rodin.

V pátek prezident mluvil o volyňských Češích s ministrem Zaorálkem. "Řekl jsem panu ministru zahraničí, že jsem hluboce nespokojen s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Rozhodl jsem se, že onen seznam 232 osob, které žádají o repatriaci, předám 18. října ministru vnitra Chovancovi s žádostí, aby v této věci pokud možno jednal," uvedl v sobotu prezident.

Psali jsme:
Jak Hitler dobyl Evropu, tak Putin projde Ukrajinou. Volyňští Češi mají strach  

Českým velvyslancem v Kyjevě je Ivan Počuch. Lidové noviny v srpnu napsaly, že prezident chce po ministrovi Zaorálkovi, aby na Ukrajinu v roli ambasadora poslal Antonína Murgaše, mluvčího brněnské skupiny Alta, která dodává obráběcí stroje a technologická zařízení a jejímiž hlavními odbytišti jsou Ukrajina společně s Ruskem. LN tehdy tuto informaci zveřejnily s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje, Zemanova kancelář věc podle deníku nepotvrdila ani nevyvrátila.

Český velvyslanec v Kyjevě Ivan Počuch serveru iDNES.cz řekl, že o potřebě přesídlení volyňských Čechů z Ukrajiny do vlasti se dozvěděl až z médií a ze schůzek s českými představiteli. Do té doby jej prý krajanský spolek o záměrech na repatriaci nijak neinformoval. "Kritiku pana prezidenta zaznamenávám s lítostí, protože jsem se rozvoji vztahů a podpoře aktivit krajanských spolků na Ukrajině poctivě věnoval," cituje web velvyslance Počucha.

Krajanské spolky na Ukrajině tvrdí, že přestěhování do vlasti si zařizují sami zájemci. Lidé si navíc stěžují na byrokracii zastupitelských úřadů. "Lidi se zlobí, že chtějí jet za příbuznými, a musí si složitě vyřizovat doklady, vystát fronty. Musím ale říci, že sama jsem žádné potíže neměla," řekla dnes ČTK Jevhenija Poliščuková, která vede český spolek ve vsi Malinivka u Žytomyru.

Naďa Morozová z krajanského spolku z Oděsy připouští, že slyšela o tuctu rodin, které se chtějí do Česka přestěhovat - a také si prý stěžují na problémy. "O velvyslanectví nemohu nic špatného říci. Ale lidé jsou nespokojení, že se vyřizování pobytu (v Česku) zhoršilo a dlouho to trvá. Musejí i několikrát jet do Kyjeva, a to není levná cesta. To ale asi není věc velvyslanectví, ale česká politika," řekla dnes ČTK. Ráda by strasti krajanů osobně tlumočila Zaorálkovi, ale ani on, ani zmocněnec pro krajany dosud do Oděsy navzdory příslibům nedorazili.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Miloš Zeman Volynští Češi (Ukrajina)

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy