Být učitel, sundám Zemanův obraz. Politici vyčetli Zemanovi jeho vulgarity

Praha - Reakce politických představitelů státu na slova prezidenta Miloše Zemana, která pronesl v živém vysílání Radiožurnálu v rámci Hovorů z Lán, na sebe nenechaly dlouho čekat. Ministr zemědělství Marian Jurečka by dokonce nechal jeho obraz visící ve školách sundat.

Kun*a, hov*o, zku*vila. Tato slova v živém vysílání Radiožurnálu v rámci Hovorů z Lán pronesl prezident Miloš Zeman. "Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, když podlehla panu Kalouskovi a zku*vila služební zákon," rozjel se prezident. "S prominutím v textech této skupiny je k**da sem, k**da tam, opravdu dokonalý případ politického vězně jako vyšitý," pronesl rovněž na Radiožurnálu o slavné kapele Pussy Riot.

Podle předsedy ODS Petra Fialy se Miloš Zeman od počátku snažil rozšířit vymezení prezidentské funkce. "Nyní už ale hranice neposouvá – překračuje je. Nechtělo se mi ani věřit tomu, že prezident České republiky „hovoří z Lán" tímto způsobem. Je to smutné, nepřijatelné, špatné pro všechny. Ať si Miloš Zeman jako soukromá osoba mluví, jak chce, létá, s kým chce, zve, koho chce, odměňuje kamarády, jak chce, učí se v Číně, co chce. Prezident něco takového ale dělat nemůže," tvrdí Fiala.

Exministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil měl poklidný až do okamžiku, kdy slyšel mluvit prezidenta v Českém rozhlase. "Musím říci, že Miloš Zeman neustále překvapuje, bohužel je to však z jeho strany už dlouho hodně černý humor. Jsem zvědav, na co se můžeme těšit příště. Už teď se trochu bojím," prozradil na sociální síti.

Psali jsme: Jan Kraus se ostře pustil do Zemana za jeho zku*vení a kun*u. Schytal to i Klaus Macek: Havel a Klaus mohou být lidem ukradení. A Zemanova slova? Jsou obrazem jazyka jeho voličů  

"Prezident by se takovým způsobem vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad a rozhodně nám to nedělá dobré jméno v zahraničí," řekl ČTK premiér Bohuslav Sobotka.

"Do oficiálních vyjádření ústavních činitelů vulgarismy nepatří. S výjimkou citací, a i tam je třeba opatrně vážit slova," domnívá se předseda lidovců Pavel Bělobrádek s tím, že Hovory z Lán by se měly přejmenovat na Hovory z lejn nebo Hovory z Vidlán.

"Nedokážu si představit například německého prezidenta Gaucka, že by v rozhovoru s médii použil stejné vulgární výrazy, které jsme mohli slyšet od českého prezidenta Zemana. Ale je třeba si uvědomit, že jde pouze o pokračování vulgárnosti jiných českých politiků, jejichž skutečným vůdcem je „kníže" Schwarzenberg, u něhož ovšem sprosťáctví média interpretovala jako důkaz jeho mimořádných intelektuálních kvalit a aristokratického původu. Pozadí sem, pozadí tam, exkrement sem, exkrement tam – nikomu to nevadilo. Tak proč by to mělo nyní vadit v případě M. Zemana?" ptá se šéf strany LEV 21 Jiří Paroubek.

"Také některé příměry A. Babiše jsou za hranicemi vulgárnosti, ale média i veřejnost to nechávají být. Zde to chápu, jde o existenci lidí zaměstnaných v Babišově tisku. Jen těžko by svého chlebodárce mohli kritizovat, pokud nechtějí přijít o místo," uvedl ve zprávě serveru EuroZprávy.cz Paroubek s tím, že "Zeman si jistě zaslouží kritiku za své sprosťáctví, ale je třeba také odsoudit sprosťáctví druhých."

Psali jsme: Europoslanec ostře: Zemanovy hovory o hov*u a ku*vách? Gratulujme si Zemanovy "k*ndy" se šíří jako mor +AUDIO Kalousek: Zeman dělá z Hradu čtvrtou cenovou, Schwarzenberg šíří noblesu  

"Hovory z Lán... Škoda, že to musí začít tak, že hlava našeho státu pozuráží své kritiky. Kritiků je třeba si vážit, nastavují nám zrcadlo. Prezident tohoto statu používá slovo ku*da a další peprné výrazy... na veřejnoprávním rozhlase. Až tak hluboko lze klesnout," uvedl na sociální síti ministr zemědělství Marian Jurečka.

"Prezident teď národu sděluje, že tato vláda zku*vila zákon o státní službe..... Neskutečně ubohé. To je slovník prezidenta??? Mrzí mne, že Jan Pokorny jasně nevymezil prezidentovi slovník!! Prezident neprezident, takto se v Rozhlase před 22 hod. prostě nemluví! Být učitel, přijdu zítra do třídy a sundám obraz prezidenta, který má slovník IV. cenové, dokud se neomluví," dodal Jurečka.

"Věřím, že každý dokáže posoudit míru noblesy, kterou kolem sebe šíří Karel Schwarzenberg a míru noblesy, a toto slovo říkám v uvozovkách, kterou kolem sebe šíří pan prezident Zeman," řekl ČTK exministr financí Miroslav Kalousek.

"Miloš Zeman nám ukázal, že je opravdovým prezidentem dolních deseti milionů, a ne pražské kavárny plné všelijakých darmožroutů. Upřímnost se vždycky cení nejvíce," domnívá se europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že je rád, že zrovna ‪Kalousek‬ kritizuje ‪Zeman‬ův slovník, což považuje za ironické.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 11 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy