Fiala se pustil do vlády a cituje bolševika

Praha - Předseda ODS Petr Fiala na svém blogu vyjádřil nespokojenost s návrhem vládní koalice o kontrolním hlášení plátců DPH. Přístup podle něj ublíží poctivým podnikatelům. Kroky vlády také přirovnal k socialismu.

Podle návrhu vládní koalice, předloženém ministrem financí Andrejem Babišem, budou plátci DPH každý měsíc podávat kontrolní hlášení. Správce daně tak prý bude mít snadnější přístup k údajům a jde o přípravu k zavedení registračních pokladen.

Fiala si ale myslí, že nejde o pomoc podnikatelům. Ročně bude toto opatření stát plátce DPH celkem 1,37 miliardy korun. "To přece každý unese a my je budeme mít pěkně pod kontrolou, myslí si vláda," píše předseda ODS.

Provozní výdaje ministerstev byly navýšeny o 10 miliard korun. "Bude tedy více úředníků, více agendy, více byrokracie, kterou zaplatíme všichni. A ještě si na svou kontrolu připlatí speciálně ti, kteří podnikají," míní Fiala.

"Množství kontrol, které nic neodhalí, se už dlouho vzpírá zdravému rozumu. Toto opatření také. Opravdu nestačí, aby podnikatelé podávali čtvrtletní oznámení jako dosud? Logiku to však bohužel má – totiž tu socialistickou," pokračuje.

I název "kontrolní hlášení" podle Fialy více než pomoc poctivým podnikatelům zařídit kontrolu, evidenci a dohled.

Babišova účast nepřekvapuje

Také cituje bolševického revolucionáře Nikolaje Bucharina, který řekl, že socialismus je především evidence. "A taky nedůvěra, podezřívavost a spoutání všeho, co se vymyká státnímu řízení," doplňuje Fiala.

Podle něj nejsou narážky na živnostníky a drobné podnikatele ze strany sociálních demokratů nešťastnými formulacemi, nýbrž ukázkou jejich skutečného smýšlení. "Překvapující není ani to, že to s nimi realizuje velkopodnikatel, který je na stát napojen do té míry, že se ho snaží ovládnout," naráží Fiala na ministra financí Andreje Babiše.

"Je samozřejmě možné to rétoricky prodávat jako opatření ve prospěch poctivých podnikatelů, ale postup vlády je v konkrétních krocích jasný a mluví sám za sebe: omezení paušálů, přidávání administrativy a kontrol, neustálé změny daní včetně zavedení třetí sazby DPH, následovat bude zavedení registračních pokladen," pokračuje Fiala.

Výsledkem podle něj bude ohrožení drobných podnikatelů, útěk části z nich do šedé ekonomiky, zhoršení podmínek pro podnikání a větší byrokracie ze strany státu. Ten je prý čím dál dražší a musí od lidí získávat stále více peněz, aby je obratem mohl kontrolovat.

Proč vláda nevěří lidem?

Na kontrolní opatření podle Fialy doplatí poctiví podnikatelé. "Ano, pro nás je nepochopitelné, pokud si někdo a priori myslí, že všichni podvádějí a že jen tehdy, když budou neustále kontrolováni, se budou chovat slušně. Staré přísloví ovšem říká: 'podle sebe, soudím tebe'. Nechtěl bych si myslet, že to je jeden z důvodů, proč tato vláda lidem nevěří," píše.

ODS se snažila navrhnout, aby se tato povinnost nevztahovala na podnikatele s obratem menším než jeden milion korun měsíčně. Návrh byl ale zamítnut, stejně jako občanskými demokraty prosazované snížení dolní sazby DPH na 10 procent.

"Jednoduchý daňový systém, nízké daně, málo byrokracie, to je jediná rozumná a účinná cesta, jak bránit daňovým únikům, podporovat aktivitu lidí, vytvářet dobré podmínky pro podnikání a nezvětšovat zbytečně stát. Bohužel, jak se ukázalo i při hlasování, to je přesně to, co vládní většina nechce," dodává Fiala.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) DPH Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy