Zdraží platební rozkaz? Poslanci se přou s ministerstvem

Praha - Zákonodárci a ministerstvo spravedlnosti se neshodnou v otázce poplatku za elektronický platební rozkaz. Poslanci ze sněmovního ústavně-právního výboru se stavějí kriticky k vládnímu návrhu zvýšit poplatek například vůči dlužníkovi. Podle ministerstva spravedlnosti je rozkaz právě kvůli nižší platbě zneužíván a návrhy stejně končí u soudů.

Náměstek ministra spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že nižší poplatek byl zaveden jako zaváděcí sleva, aby si veřejnost zvykla. Postup se už využívá i v nevhodných případech jen kvůli třetinové slevě, řekl.

"Zlevnění nebyl způsob, aby se elektronický platební rozkaz zaváděl," uvedl Marek Benda z ODS. Podobně jako sociální demokrat Jan Chvojka argumentoval tehdy rostoucím počtem exekucí. Cílem prý bylo to, aby stát v konečném důsledku nevybíral od dlužníků tolik peněz.

"Elektronický platební rozkaz by měl zůstat v nižší sazbě," řekl taky Jan Farský (TOP 09 a Starostové). Pokud mají správné informační systémy, nemusejí provádět s rozkazem tolik úkonů, dodal.

Proti zvýšení poplatků se staví městské dopravní podniky. Už nyní prý firmy vymáhající dlužné jízdné a pokuty nabízejí jen několik procent z hodnoty pohledávky, dříve to byla plná výše. Pokud vzroste poplatek za elektronický rozkaz, firmy nebudou kupovat pohledávky vůbec, uvedl ředitel jihlavského dopravního podniku Josef Vilím.

Ministerstvo spravedlnosti uvádí, že nárůst využívání platebních rozkazů v uplynulých letech prý může do konce letošního roku zapříčinit propad příjmů státního rozpočtu až o 280 milionů korun proti roku 2012. Navrhuje mimo jiné, aby za návrh rozkazu, jehož předmětem je zaplacení částky do 20 tisíc korun, byl poplatek 1000 korun. Nyní se platí podle výše požadované částky 400 nebo 800 korun.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti poplatky Marek Benda

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

EU varovně zvedá prst. Vyzvala Izrael k okamžitému ukončení operace v Rafahu

Evropská unie ve středu vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil svou vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Varovala, že pokud tak neučiní, zkomplikuje to vztahy s Unií, uedla Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy