Nebezpečný islám, vůdci a východní režimy. Jak to vidí ODS?

Praha - Předseda ODS Petr Fiala ve svém projevu na slavnostním shromáždění k výročí sametové revoluce varoval před hrozbami vnitřními i vnějšími. Kritizoval také vývoj české zahraniční politiky a připomněl význam 17. listopadu.

"Vše před Listopadem byla šeď, nesvoboda, oprýskaná, neprostupná zeď. Potom se to změnilo," začal Fiala. Následujících 25 let popisuje jako "roky zázraků".

"V osobním i pracovním životě jsem mohl uskutečnit vše, co jsem si přál. Za to pociťuji vděčnost a chápu to jako dar – zvláště, když to srovnám třeba s podmínkami generace svého otce, který byl v mládí vězněn nacisty, pak pronásledován komunisty a když se dočkal svobody, byl již v důchodovém věku," vyprávěl a dodal, že plně využil možností, které přinesla svoboda.

ODS popsal jako přímou pokračovatelku Občanského fóra, která s časem nemusí měnit své principy. "Neseme v sobě étos Listopadu 1989, étos svobody a demokracie. Ten nám dává sílu a orientaci i v těžkých časech a ve chvílích, kdy mnozí orientaci už ztratili," řekl.

"Dnes už nás tolik neohrožují ti, kteří věří marxismu, i když potenciál této ideologie se bohužel ještě nevyčerpal, ale ohrožují nás především ti, kteří uvěřili autoritativním postupům nebo manažerské anti-politice. Ohrožují nás noví vůdcové, kteří zneužívají demokracii k propojení ekonomické, mediální a politické moci," varoval Fiala.

Nemůžeme být chytrá horákyně

Problémy také vidí v přehnaných regulacích, kvótách, směrnicích a vyhláškách. "Jsme politicky korektní a neříkáme pravdu. Hodnoty a ideje jsme nahradili postmoderními ideologiemi. Národní zájmy jsme hodili za hlavu, abychom se mohli přizpůsobit kdejakému nesmyslu ze zahraničí," dodal.

Fiala varoval i před nebezpečími zvenčí. "Na Blízkém východě se rozrůstá nová, brutální a agresivní forma radikálního islámu v podobě Islámského státu, který se nijak netají úmyslem zasáhnout do Evropy. Na tradiční konfliktní linii procházející Ukrajinou se rozhořel boj, do nějž je zapleteno Rusko. Rusko s tradičními velmocenskými ambicemi, s jaderným potenciálem, s pocitem prohry ve studené válce, s odhodláním vzít si, co je k dispozici, jak to ukázalo v případě Krymu," řekl.

Kritizoval také vývoj české zahraniční politiky. "Nejvyšší ústavní představitelé zpochybňují společný postup západních demokracií, slovo ruského politika je více než údaje spojenců v NATO. Najednou, jako bychom znovu nevěděli, kam patříme. Takovou politiku jsme si možná mohli dovolit v časech bezpečných," zdůraznil.

"V časech nebezpečných, v jakých jsme teď, je to politika neodpovědná, jdoucí proti národním zájmům. Nelze být chytrá horákyně někde „mezi", nelze jít žádnou třetí cestou zahraniční politiky, nelze se z toho 'vyšvejkovat' a myslet si, že nám za to všichni zatleskají," dodal.

Nepotřebujeme vůdce

Autoritativní režimy, kterým se čeští politici snaží zavděčit, to podle Fialy berou jako slabost, zatímco naši spojenci jsou takovým jednáním znepokojeni. "Jediné, co zajišťuje a také do budoucna zajistí naši bezpečnost, je euroatlantické společenství, spojenectví se západními demokraciemi i se všemi chybami, které mají. Touto cestou jsme se v Listopadu 1989 vydali a touto cestou musíme jít dál. Vše ostatní nás poškozuje," řekl.

Podle Fialy je dnes slyšet volání po silných vůdcích, kteří "to za nás zařídí". To považuje za chybu.

"Najednou bez veřejného odporu procházejí silná slova, opovrhování lidmi, sprosté chování, žvanění hloupostí, vtipy místo politických poselství – jako by to byly ty pravé atributy vůdcovství, charismatu a něčeho, k čemu máme vzhlížet. Kompetence, slušnost, rozvaha a vnitřní síla jsou dnes v politice málem pokládány za slabost," postesknul si.

"My nepotřebujeme podivné, autoritativní, sebestředné vůdce, těch se najde vždycky dost. My potřebujeme demokraty. My potřebujeme být demokraty a starat se o naši svobodu. Vládu našich věcí už nikdy nesmíme přenechat někomu jinému. To je přece to pravé poselství Listopadu 1989," dodal.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS 17. listopad 1989

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy