Kocáb to pořádně schytal. Měl by prý zajít na psychiatrii

Praha - Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb byl v úterý hostem pořadu Hyde Park na České televizi. Celý přenos sledoval i někdejší premiér Jiří Paroubek a pořádně mu to poté spočítal.

Prezident Miloš Zeman podle Kocába ztratil mladou generaci. "Chápu to tak, že nějakým zásadním způsobem poškozuje pověst našeho státu u našich zahraničních partnerů. Myslím tím NATO, Evropskou unii a globálně i celý svět. My nemáme jinou možnost, jak dát najevo, že s prezidentem nesouhlasíme," okomentoval protesty proti Zemanovi na Albertově 17. listopadu.

Dodal, že Zeman se neocitá pouze v konfliktu s těmi, kteří mu vystavili pomyslnou červenou kartu. "Ale on je i v konfliktu se zahraniční politikou naší vlády. To už je velice komplikovaná pozice, kdy se stává jakýmsi enfant terrible nebo troublemakerem, což je v pozici prezidenta těžko obhajitelné," řekl v Hyde Parku Kocáb.

Už od dění v listopadu roku 1989 si vážil Zemanova vzdělání, intelektu i ostrovtipu. Miloše Zemana měl podle svých slov rád a svým způsobem ho i obdivoval. Prvním momentem, kdy musel "zaskřípět zuby" byl vznik opoziční smlouvy. Také prý nemohl pochopit, jak se Zeman začal obklopovat bývalými komunistickými kádry. 

Za vrchol považoval prezidentovo přizvání do své společnosti generála Zdeňka Zbytka, který v roce 1989 nabízel ÚV KSČ, že své tanky pošle do Prahy proti demonstrantům. "A teď se lísá do přízně Putina, a dokonce i Číny, tedy tam, kde to není vůbec nutné. Zaujímá tak kategorické postoje, že můj obdiv a přízeň ztratil, ačkoli osobně proti němu nic nemám," hodnotí Kocáb.

Podle Paroubka byl výběr otázek, na něž Kocáb odpovídal, zajímavý. "Bdělá redakce nepřipustila vlastně žádný z desítek kritických dotazů, které se objevily na liště v průběhu pořadu," posmívá se expremiér.

"Nechyběl ovšem očekávatelný dotaz na politické „spojenectví" V. Klause a M. Zemana a jeho údajně proruský charakter. Následovala šokující Kocábova odpověď. Prognostický ústav, ve kterém byli jistý čas Klaus se Zemanem pod vedením V. Komárka zaměstnáni, byl podle tohoto mudrlanta expoziturou KGB. To už je na důkladnou psychiatrickou prohlídku. Samozřejmě, že moderátor už nenašel odvahu zeptat se na důkazy či alespoň indicie pro toto Kocábovo závažné tvrzení," dodává.

Závěrem si posteskl, že redakce nedala Kocábovi možnost vyjádřit se k častému dotazu na liště, a to, kdo zaplatil vytištění a „spontánní" natištění cca deseti tisíc kusů červených karet s textem. "Organizátoři to podle všeho nebyli. Kdo to konkrétně byl a kolik to stálo peněz? Zajímalo by mě, jak drahé jsou projevy spontaneity tohoto charakteru a kdo za nimi stojí..." podotýká Paroubek.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Michael Kocáb

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy