Prezident Mongolska na UK: Komunistům se povedlo jen postavit do jurty radio, nic víc

Praha - Mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž dnes dopoledne navštívil Karlovu univerzitu, kde se setkal s rektorem a studenty mongolistiky.

Hlava mongolského státu ve Vlasteneckém sále diskutovala se studenty. Elbegdordž se s místními studenty mongolistiky na svých zahraničních cestách potkává pravidelně, ani v Česku proto neudělal výjimku. "Mongolistů si velmi vážíme a ceníme. Chtěl bych říct všem, kteří si tento obor vybrali, že udělali správně," uvedl.

Ocenil, že mu studenti pokládali dotazy přímo v mongolštině. Týkaly se zpravidla života v Mongolsku, například současného postavení a budoucnosti tradičních pastevců. Prezident prozradil, že sám pochází z pastevecké venkovské rodiny.

"Mongolští pastevci jsou duší mongolských tradic," poznamenal. Ani komunistům se je nepodařilo zničit, i když se o to snažili. "Povedlo se jim jen postavit do jurty rádio, nic víc," doplnil.

Na Univerzitě Karlově aktuálně studuje mongolistiku 19 lidí. Věnují se nejen jazyku, ale také tamní kultuře. V Česku tento obor v minulosti úspěšně vystudovali také Slováci, Chorvati nebo Poláci. Absolventkou tohoto netradičního oboru je mimo jiné spisovatelka Petra Hůlová. Její úspěšná románová prvotina Paměť mojí babičce se odehrává v Mongolsku.

Mongolsko patří dle klasifikace Světové banky mezi země s nižšími středními příjmy, stále však mezi země rozvojové. Ztížená situace vyplývá z vnitrozemské polohy (na druhou stranu strategická poloha v těsné blízkosti s globálními hráči), rozsáhlý je klientelismus a nepotismus. Neopominutelná je určitá umělá závislost na zahraničních donacích. Mongolsku dosud nebyl EU přiznán statut země s tržní ekonomikou.

V současnosti poskytuje Mongolsku oficiální rozvojovou pomoc/spolupráci (Official Development Aid - ODA) přibližně 20 zemí a finančních institucí. Mezi nejaktivnější v letech 2011-2012 patřilo Japonsko (114 mil. USD), USA (95), Světová banka (45), Asijská rozvojová banka (42), SRN (42), Korea (34).

K donorům patří i ČR, která v rámci své zahraniční rozvojové spolupráce zařadila Mongolsko mezi 5 prioritních programových zemí zahraniční rozvojové spolupráce ČR. Česká republika poskytla v r.2013 Mongolsku 74,71 mil. Kč. v rámci ODA, píše businessinfo.cz.

Související

Více souvisejících

Cachjagín Elbegdordž (mongolský prezident) Univerzita Karlova Mongolsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy