Mongolsko se otřásá. Davy lidí protestovaly proti vládě, země je v hluboké krizi

Tisíce lidí dnes protestovaly proti vládě v mongolském hlavním městě Ulánbátaru. Požadovali konec vlády, která podle nich nezvládá oživit zpomalený ekonomický růst a má problémy s korupcí, informovala agentura Reuters.

Část demonstrantů nesla transparenty kritizující vládu za korupci, stagnující ekonomiku, znečištění životního prostředí a krizi ve zdravotnictví.

"Neplní sliby, které nám dali. Parlament není schopen převzít zodpovědnost za fungování vlády. Požadujeme, aby ji převzal," uvedl hlavní organizátor protestů a generální tajemník opoziční Demokratické strany (DP). V davu se objevily i velké figuríny karikující přední politiky včetně premiéra.

Kritiky současné vlády nakrátko uspokojilo lednové odvolání předsedy parlamentu Mijégombyna Enchbolda, který musel odstoupit kvůli korupčnímu skandálu. Za jeho demisi kvůli údajnému prodávání vládních funkcí během zimy demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Mongolsko, které je bohaté na nerostné suroviny, uvrhly v roce 2016 do krize spory s nadnárodními investory, jako je těžební firma Rio Tinto, přílišné výdaje vlády a pokles cen surovin. Mongolská lidová strana (MPP) před volbami ve stejném roce slibovala znovu nastartovat ekonomiku země. Zahraniční investice za miliardy dolarů měly pomoci infrastruktuře, sociálním službám a výstavbě bytů, k zlepšení hospodářské situace ale nedošlo.

Asijská země přešla k parlamentní demokracii v roce 1990, kdy se vymanila z nadvlády Sovětského svazu. V parlamentu má drtivou většinu Mongolská lidová strana, prezidentem je zástupce opoziční Demokratické strany Chaltmágín Battulga.

Související

Více souvisejících

Cachjagín Elbegdordž (mongolský prezident) Mongolsko Demonstrace

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy