Vláda beznaděje, hodnotí ODS Sobotkův kabinet a navrhuje šest řešení

Praha - ODS se na Sobotkové vládě nelíbí nárůst administrativy a finanční zátěže pro živnostníky, "socialistické hospodaření" a nečitelná zahraniční politika. ODS proto připravila šest návrhů, jak by se měla zlepšit. „Spíše než vláda naděje, jak o sobě tvrdila, je to totiž vláda beznaděje a nekompetentnosti,“ konstatuje šéf ODS Petr Fiala na webu strany.

Podle ODS Sobotkův kabinet zapříčinil během roku své činnosti růst administrativy a finanční zátěže pro živnostníky. Fiala vládu kritizuje třeba za zavedení kontrolního hlášení DPH, za omezení daňových paušálů a za zrušení druhého pilíře důchodové reformy bez náhrady.

Miloš Zeman a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) kritizují sankce vůči Rusku, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je naopak podporuje a premiér váhá. "Prezident chce bojovat proti Islámskému státu, ministr zahraniční je proti, jenže to je jedno, protože se ministr obrany hádá s náčelníkem generálního štábu. Slyšíme tady jakýsi mnohohlas vlády, kdy nikdo neví, co v zahraniční politice vlastně chceme," řekl Fiala.

"Další výhradou je socialistické hospodaření s našimi penězi místo těch tolik slibovaných úspor," řekl šéf ODS. Klesají podle něj investice do dopravní infrastruktury a do výzkumu a vývoje. "Peníze jdou na provoz ministerstev, na zvyšování počtu úředníků," dodal.

ODS vyzvala vládu, aby realizovala šest návrhů. Je mezi nimi zjednodušení daňového systému, které má spočívat v zavedení dvou daňových sazeb a ve snížení povinných odvodů zaměstnavatelů na sociálním pojištění zaměstnanců z 25 na 21 procent. Dalšími požadavky jsou příprava udržitelného důchodového systému, jednoznačná a důvěryhodná zahraniční politika a předložení plánu pro zdravotnictví. ODS vládu vyzvala také k vyšším investicím do přípravy stavby silnic a dálnic, do výzkumu a do zvýšení kvality vzdělávání.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Vláda ČR Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy