"Puč" v Úsvitu eskaluje:Jde jim o miliony ze stranické pokladny, stopy vedou k Bártovi, tvrdí Okamura

Praha – Rozhodčí komise hnutí Úsvit dnes zveřejnila zprávu o hospodaření strany. A pro předsedu nedopadla dobře. Komise vyzvala Tomia Okamuru, aby vrátil část financí, a poslanecký klub ho nakonec vyloučil. Stejný osud potkal i Radima Fialu.

Okamura by podle zprávy komise měl do stranické pokladny vrátit více než tři čtvrtě milionu korun. „Komise je toho názoru, že by Tomio Okamura měl vrátit částku ve výši 560 tisíc korun, která mu byla uhrazena za plán předvolební kampaně pro doplňovací volby do senátu a Evropského parlamentu," uvedl rozhodčí komise Jiří Štěrba, podle kterého by tuto práci měl předseda plnit z titulu své funkce. Proto by za práci neměl dostávat další peníze.

Kromě oho by měl předseda straně vrátit úrok ve výši 200 tisíc korun. Podle Štěrby by navíc Tomio Okamura a Radim Fiala měli vyvodit zodpovědnost. Fiala byl totiž revizorem hnutí. Podle komise ale nepostupoval podle stanov hnutí a nepředkládal potřebné doklady.

Strana má podle komise pohledávky u dodavatelů ve výši 3 653 000 korun, u banky pak asi 6 660 000 korun. Na účtu strany je ale přitom jen necelých 13 tisíc korun. Smlouvy s některými firmami, jako ATM a 10 minutes jsou navíc podle předsednictva podezřelé a proto by měly být vypovězeny.

„Výše uvedené výdaje komise považuje za zcela neefektivně vynakládané s tím, že od září do prosince tímto způsobem hnutí prohospodařilo částku asi 5 000 000 Kč. Další plánované výdaje ve výši 20 000 000 Kč jednoznačně nedoporučujeme," dodal Štětina za celou komisi.

„Co se týče financí hnutí Úsvit, vždy jsem jednal pouze v širším konsensu za souhlasu dalších osob z předsednictva hnutí. A kdokoli z členů předsednictva mohl kdykoliv jakýkoliv návrh odmítnout, což jsme také běžně dělali," uvedl již dříve v prohlášení předseda hnutí Úsvit.

Klub Úsvitu vyloučil Okamuru a Fialu

Počet členů frakce Úsvitu klesne na 12. Z hnutí Úsvit v něm zbude jen Černoch. Zbývající poslanci jsou z řad nestraníků a Věcí veřejných.

„Tím, že nás s kolegou Fialou vyloučili, je to myslím jasné. Chtěli jsme, aby byla prošetřena podezřelá smlouva, ve které figuruje jeden z pučistů. Ten už z rozpočtu strany získal 30 milionů a dalších 30 by měl ještě dostat. Když jsem na to upozornil, začalo se dít tohle," komentoval situaci pro server Eurozprávy.cz Tomio Okamura, který zároveň poukázal na to, že v této věci už podnikli s Jaroslavem Novákem nezbytné kroky.

Okamura a zakladatel hnutí Jaroslav Novák upozorňují na hrazení kampaně před loňskými komunálními volbami. Existují podle Nováka důkazy o tom, že lidé napojení na Věci veřejné Úsvit tunelují. Okamura s Novákem zpochybnili i prověrkovou komisi. „Kroky vedou k Vítu Bártovi," uvedl pro Eurozprávy Okamura.

Podle politika také není pravda, že by stranická pokladna byla na nule, jak tvrdí komise. „Úsvit vůbec není v mínusu, zbývá tam minimálně 20 miliónů korun do konce volebního období," říká rázně Okamura.

Spory v devítičlenném Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí uskupení. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily předsednictvo a konference všech členů.

Okamura se chce o dalším postupu poradit s Fialou, který je nyní v zahraničí. „Zvolíme takovou variantu, abychom mohli plnit program pro voliče," řekl.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Hnutí Úsvit přímé demokracie Radim Fiala /SPD/

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

Němečtí politici nemohou být v klidu. Policie šetří další útok

Německá policie vyšetřuje další útok na politika. Neznámý pachatel v úterý zaútočil na bývalou starostku Berlína a exministryni Franzisku Giffeyovou ze sociálnědemokratické SPD. V místní knihovně ji taškou udeřil do hlavy a krku, informovala agentura DPA.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy