Na tohle nemůžu reagovat, to je nesmysl... Ransdorf a Kocáb se střetli v televizi a takhle to dopadlo

Praha - Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf a hudebník Michael Kocáb se střetli v pořadu Událost, komentáře, jehož tématem byl průjezd amerického konvoje Českem. Ransdorf se tvrdě pustil do americké politiky zatímco Kocáb varoval před agresí Ruska.

Ransdorf hned v úvodu citoval analytika a zpravodajského experta George Friedmana, který tvrdí, že do Evropy se vrátí válka. "Je to válečnická mentalita. Friedman nenávidí Evropskou unii a tvrdí, že se rozpadne. Je to určitá nadsázka. Ale nacismus je něco, co vidíme jinde v Evropě, například na Ukrajině," reagoval Ransdorf na otázku nacismu.

Kocáb ale upozorňuje, že jsme členy NATO a průzejd konvoje je znamení. "To znamená, že jsme s vámi a v případě konfliktu se na nás můžete spolehnout," dodal. Následně varoval, že ten, kdo by mohl v Evropě rozpoutat válku, je Rusko.

"Rusko, které má minimální vojenský rozpočet oproti Spojeným státům? Rusko, které má jednu základnu, zatímco Spojené státy mají 151 základen po celém světě? Vidíte ty věci poněkud zkresleně," odvětil Ransdorf. Kocáb sice nepopírá, že USA udělaly spoustu chyb, podle něj ale v současné době "ohrožuje Evropu nejvíce Rusko, které ukradlo Krym".

Kocáb následně podotkl, že ačkoli chápe trauma z přítomnosti cizích vojsk na našem území, tohle je odlišný případ, neboť se nejedná o cizí vojska, ale o vojska NATO, jehož jsme součástí. "Ti, kteří by chtěli dávat na dálnice hnůj, ohrožují obranyschopnost naší země. Oni jasně dávají najevo, že jestliže nás přijíždíte chránit, tak my to nechceme. Zde to začíná vypadat tak, že naše společnost je rozpolcena, ale ona není rozpolcena," uvedl Kocáb s tím, že pouze 20 procent Čeců si u nás konvoj nepřeje.

Ransdorf podotkl, že sice jsme součástí NATO, to ale prý může mít různou podobu. "Česká republika své závazky plní," uvedl. Kocáb ale kontroval s tím, že Ransdorf nemůže konvoj kritizovat z takových oblastí, z jakých se ho kritizovat snaží. "Je to pouze návrat, jsme členy NATO, a jestliže Putin vyhrožuje jadernými zbraněmi a hrozí scénářem z roku 1968, jestliže se opět pustil do otevřené agrese, tak je nejvyšší čas, abychom uvítali kroky k naší obraně. A konvoj je úplná maličkost," dodal hudebník.

"My jsme součástí obranného politického demokratického společenství a měli bychom ctít všechny náležitosti, blíží-li se krize, a ta krize se blíží," podotkl Kocáb. Podle Ransdorfa se Spojené státy obávají, že by se Německo mohlo spojit s Ruskem a domnívá se, že konflikt na Ukrajině je zcela jistě v režii USA.

To rozesmálo Kocába: "Já na to snad ani nemohu reagovat, protože to je úplný nesmysl. Na východní Ukrajině se projevili naprosto devastujícím účinkem ruští vojáci. Putin lhal celou dobu, že nemá se záborem Krymu nic společného, a pak se to v dokumentu ukázalo," připomněl.

Související

Více souvisejících

Michael Kocáb Miloslav Ransdorf

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy