Fiala o Nečasovi: Tohle se mi moc nelíbí

Praha - Před dvěma lety došlo k pádu vlády Petra Nečase, což se negativně projevilo i na jeho straně. Šéf ODS Petr Fiala přiznává, že tehdy ztratili základní voliče. Jak je na tom strana dnes?

Dříve než se Fiala pustil do hodnocení Nečase, upozornil Hospodářské noviny, že není tím, kdo by posuzoval soukromé životy druhých lidí, byť jsou to vrcholní politici. "Že v tom byla souvislost s nějakým politickým jednáním, jak se ukazuje, je samozřejmě obrovský problém. Nejsem tu ale od toho, abych Petra Nečase soudil. To, co se vyjevuje na odposleších, se mi samozřejmě nelíbí, stejně jako mým přátelům nebo voličům pravice. Ale jsem docela opatrný," podotkl.

Odsoudil útržky ze soukromých telefonátů, které se mu nelíbí. Domnívá se, že veřejnost by obsah odposlechů neměla znát. "Ať si každý sáhne do svědomí, co říká, když mluví do telefonu s někým blízkým. Když vytrhnu z kontextu rozhovor s manželkou, které oznamuji, že zas jedu o víkendu na nějakou politickou akci, taky to nebude znít úplně dokonale, a to máme krásný vztah," dodal.

Následně se vrátil zpět k ODS. Její pád podle něj začal někdy v letech 2008–2009 a pokračoval dál, s malým vychýlením po nástupu Petra Nečase, kdy se to povedlo zvednout ke dvaceti procentům. "ODS začala ztrácet ve chvíli, kdy přestala dělat srozumitelnou pravicovou politiku a začala přicházet o klíčové voličské skupiny. Najednou se od nás začala odvracet část podnikatelů. Pak mladí lidé. Mám přátele, kteří volili celý život ODS a po roce 2011, 2012 říkali: Já už vám prostě ten hlas nedám. Ztratili jsme základní voliče. O ODS se vždycky mluvilo jako o straně, jež má velmi pevné základní voličské jádro. Ukázalo se, že až tak pevné není," posteskl si.

Následně ale podotkl, že ODS je jedinou pravicovou stranou v Česku. Na reakci novináře, který upozornil, že TOP 09 ráda říká totéž, Fiala upřesnil: "Těžko mohou říkat totéž. Karel Schwarzenberg, jehož si osobně vážím, opakovaně říkal, že oni nejsou pravicovou stranou. A myslím, že když se podíváte na kritéria pravicovosti a nepravicovosti – mimochodem, kdo tomu lépe rozumí než já –, tak je splňujeme spíš my než TOP 09. Říkám s úsměvem a trochu s nadsázkou. Mohl bych vám jmenovat spoustu ideových rozdílů mezi ODS a topkou, ale já dneska zdůrazňuji spíše to, co máme společné. A spolupráce je lepší než přemýšlet o tom, že se máme rychle a násilně dávat dohromady."

Vyjádřil se také k osobě ministra financí: "Andrej Babiš se dostal k moci díky politické krizi, která tu byla. Můžeme se bavit, kdo ji způsobil. Já před ní dlouhodobě varoval kvůli politické nestabilitě. To není jen krize pravice. Nová ministryně školství bude šestnáctá. V Německu měli za celou dobu ministrů šest, v Rakousku pět. To způsobilo stále větší nespokojenost s politikou a tradičními stranami. Do toho přišel tento skandál, i když nebyl ojedinělý, vzpomeňte si na Davida Ratha. A pak přišel Andrej Babiš. To se občas stane. Je to výsledek krize, berme to na vědomí. Co se ale jinde nestává, je, že populistická strana má takové ekonomické a mediální zázemí. To už není normální. Proti tomu je potřeba se postavit."

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Ukrajině: Kvůli spolupráci s Ruskem zabili představitele Záporožské JE

Při atentátu pomocí bomby nastražené v autě Ukrajina v pátek zabila vysokého představitele Záporožské jaderné elektrárny, která je pod kontrolou Ruska. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy