Klaus se v Londýně sešel se stíhaným Savovem

Praha/Londýn – Podnikatel František Savov se v Londýně v druhé polovině května sešel s exprezidentem Václavem Klausem. Podle serveru Neovlivni,cz to bylo na žádost podnikatele stíhaného za krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Schůzka se uskutečnila chvíli před dalším kolem soudního jednání o vydání Savova do České republiky. Potvrdil to Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Zároveň ale popřel, že by se Václav Klaus účastnil soudního líčení.

Podnikatelovo vydání žádá Česká republika kvůli stíhání pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov však obvinění popírá s tím, že jde o kampaň vedenou médii vlastněnými vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem. Cílem má prý být likvidace Savovových podnikatelských aktivit.

Klausovi podle serveru dělal při letu do Británie doprovod manažer ze Savovova vydavatelství. Macinka nicméně zdůraznil, že exprezident neletěl do Londýna jen kvůli podnikateli. Obsah rozhovoru Klaus ani Savov nekomentovali.

Už dříve podnikatel uvedl, že se před českou justicí neskrývá, je ale přesvědčen, že v České republice nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. Soud o jeho vydání zatím nerozhodl, další jednání se uskuteční na začátku července.

Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy. Ovládá také společnosti Heavy Machinery Services nebo spořitelní družstvo Artesa.

Mediální trh přitom už od podzimu 2013 sleduje, zda tato kauza nějak ovlivní majetkovou účast Františka Savova ve vydavatelství Mladá fronta. Podle neoficiálních informací se loni rýsovala dohoda s majitelem Czech News Center Danielem Křetínským. Ani jedna strana však tato jednání nepotvrdila.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus František Savov (majitel vydavatelství Mladá fronta)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy