Má Řecko zkrachovat? Ptali jsme se politiků, takhle to dopadlo

Praha - Ministr financí Andrej Babiš, který se dnes zúčastnil výroční konference ekonomických diplomatů, soudí, že by Řecko mělo konečně zkrachovat. Země za posledních dvě stě let zbankrotovala čtyřikrát a podle šéfa hnutí ANO je na čase, aby se tak popáté, aby se vyčistil prostor. EuroZprávy.cz zjišťovaly, co si o tom myslí další politici.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová nevylučuje, že krach Řecka je jednou z variant. "Může to však mít negativní dopad na země Eurozóny a tím i na nás. Tak nevím, proč si to Andrej Babiš přeje. Navíc případný chaos v Řecku je nebezpečný i proto, že je členem EU i NATO," napsala serveru EuroZprávy.cz.

Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna si podle svých slov není jistý, co chtěl Babiš říct slovy "vyčistit prostor". Domnívá se, že EU a zejména Německo nechce s Řeckem z obavy před volbami ve Španělsku posílit takzvaný nový politický proud v Evropě. "Jinak si myslím, že 'kde je vůle, tam je cesta' a EU vůli nemá," dodal pro EuroZprávy.cz.

Podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD) jsou podobná hysterická prohlášení nebezpečná z hlediska vývoje bezpečnosti v Evropě. "Dluh Řecka je z pohledu EU naprosto bezvýznamný. EU musí hledat řešení, které nepovede k další radikalizaci a extremizaci v Řecku. A to včetně zvážení odepsání části dluhu. Ostatně na zadlužování Řecka profitovaly dlouhodobě v minulosti mnohé evropské země v čele s Německem," řekl nám.

Psali jsme:
Babiš bez servítků: Řecko by mělo konečně zbankrotovat
 

Místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka Babiše za jeho výrok pochválil. "Konečně prozřel a řekl větu, kterou někteří říkáme již delší dobu. Navíc kdyby Řecko opustilo eurozónu již před třemi lety, tak dnes již mohli být na vzestupu a po krizi," napsal serveru EuroZprávy.cz

"Toto oddalování jen prodloužilo ekonomickou agónii Řecka. Znovu se ukazuje, že na dluh se nedá dlouho žít, a mělo by to být varování i pro ČR, že v konjunktuře se má šetřit a ne rozhazovat, jak to dělá současná vláda, ve které drží kasu právě pan Babiš," dodal Sobotka.

Bankrot Řecka nepovažuje za špatný ani šéf SPD Tomio Okamura. "Řecko v něm v podstatě je, není schopno v drtivé většině splácet své závazky a na nohou ho drží jen dobrá, ale nerealistická vůle věřitelů," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Související

Více souvisejících

Řecko Zdeněk Škromach Přemysl Sobotka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy