Omezit marže z povinného ručení? Zelení nemají podporu jistou

Praha - Zelení zatím nemají v Senátu zajištěnu podporu pro návrh, kterým chtějí omezit marže pojišťoven z povinného ručení na nejvýše 20 procent. Návrh by ale mohl získat přízeň horní komory minimálně v úvodním kole projednávání, řekl dnes novinářům za předkladatele senátor Libor Michálek.

Marže při pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla by podle Michálka "rozhodně neměla překračovat průměrné marže u jiných typů pojištění". Stát by ji měl regulovat kvůli tomu, že uzavření tohoto pojištění je ze zákona povinné.

Senátoři návrh zdůvodňují tím, že v letech 2011 až 2013 se hrubá marže pojišťoven pohybovala v rozmezí od 15,7 procenta do 18,4 procenta. Loni se ale tato marže zvýšila na téměř 27 procent.

Vliv na to mělo to, že se loni pojistné ručení zvýšilo až o deset procent a vybralo se na něm o téměř 1,8 miliardy korun více než předloni. Pojistné plnění se meziročně zvýšilo jen o 210 milionů korun.

Související

Ilustrační foto

Povinné ručení opět zdražilo, řidiči v průměru zaplatí 6744 korun

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v únoru pokračovaly v růstu. Průměrná cena povinného ručení dosáhla 6744 korun, za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický automobil v českých domácnostech. Od ledna povinné ručení zdražilo o 49 korun, proti loňskému únoru o 278 korun. V příštích měsících se očekává další růst cen.

Více souvisejících

povinné ručení Senát ČR Libor Michálek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy