Vláda schválila Zaorálkovu návštěvu Íránu i Zemanovu cestu do Číny

Praha - Vláda dnes schválila cestu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do Íránu. Zemi navštíví i s podnikatelskou delegací na začátku září. Setká se se svým protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem i s prezidentem Hasanem Rúháním. Přes negativní postoj některých ministrů byla schválena i cesta Miloše Zemana do Číny.

Cílem návštěvy, která se uskuteční od 4. do 7. září, je podle ministerstva zahraničních věcí přispět "k dalšímu rozvoji bilaterálních vztahů s Íránem v politické a zejména ekonomické oblasti, a využít tak jejich oživení po letech stagnace". Zaorálka proto doprovodí do Teheránu a Isfahánu početná podnikatelská delegace.

Kromě Rúháního a Zarífa Zaorálek potká také ministra průmyslu a dolů Mohammada Rezu Nematzadého, ministra financí Alíma Tadžebníjá nebo předsedu parlamentu Alíma Larídžáníma. Kromě obchodních záležitostí by měl Zaorálek v Íránu jednat také o aktuální situaci včetně boje proti extremismu a terorismu.

Hospodářská komora již dříve uvedla, že plánuje v Íránu uspořádat několik setkání s místními podnikateli. Z Česka by do Íránu měli odletět zástupci českých firem z oborů hutnictví, energetiky, farmacie, logistiky, dopravní infrastruktury nebo bankovnictví. Celkem se má jednat o zástupce 51 firem  v rámci podnikatelské mise Hospodářské komory.

"Ministr Zaorálek v Íránu zahájí hned dvě podnikatelská fóra, která jsme zde naplánovali. První se uskuteční ve městě Isfahán, následně pak podnikatelé usednou ke stolu s představiteli íránských podniků i v hlavním městě Teherán," říká předseda Zahraniční sekce Hosporářské komory ČR Ilja Mazánek, který za týden podnikatele do Íránu povede. Součástí cesty pak bude i návštěva vybraných íránských firem.

Írán nabízí silné obchodní příležitosti. V Teheránu by měla být v budoucnu otevřena zahraniční kancelář agentury CzechTrade. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) také zahájila projednávání nových obchodních případů do země, zatím ve fázi poradenství a předběžného posouzení. Podmínkou pro zahájení konečného posouzení obchodních případů je odvolání sankcí znemožňujících vývoz do Íránu v následujících měsících.

Český vývoz do Íránu dosáhl loni 564 milionů korun. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 163 milionů korun. Před deseti lety přitom byla roční hodnota vývozu čtyřnásobná. České firmy v posledních letech vyvážely do Íránu hlavně sklo, kuchyňské zboží či léky. Opačným směrem mířily vinné hrozny, ovoce, ořechy či koberce.

V posledních dnech vzbudila pozornost především Zemanova návštěva Číny, kde chce v prvních zářijových dnech oslavit výročí konce druhé světové války v Asii. Do země pojede jako jediný západoevropský státník, zúčastní se také vojenské přehlídky na náměstí Nebeského klidu. To se stalo symbolem porušování lidských práv, když na něm byly v roce 1989 zmasakrovány stovky demonstrujících studentů.

Proti cestě dnes na jednání vlády hlasoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), hlasování se podle něj zdrželo několik dalších ministrů napříč politickým spektrem. "Čína je zemí, kterou, co se týče lidských práv, nelze brát jako příkladný režim," řekl Herman ČTK. Připomněl pronásledování lidí z hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong) a některých křesťanských kruhů. Podle Hermana na vládě nezazněla vysloveně kritika Zemanovy cesty do Číny. "Spíše upozornění na to, že je třeba zohlednit lidskoprávní téma při rozhovorech s představiteli Číny," podotkl.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Vláda ČR Írán

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Rusko chce spolupracovat s teroristy? Putin se chystá k ráznému kroku

Ruské úřady brzy oznámí své konečné rozhodnutí o vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu teroristických organizací. Tuto informaci v Moskvě sdělil zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov. Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy