Zeman poškodil Česko, burcuje politik. Nikdo ho neřeší, reaguje ministr

Praha - Miloš Zeman se zúčastnil vojenské přehlídky na Náměstí nebeského klidu v Pekingu, kde si připomněl oběti druhé světové války. Ačkoli mnohokrát zaznělo, že z vrcholných evropských státníků tam byl český prezident jediný, ministr průmyslu Jan Mládek upozornil, že to není pravda. Následně uvedl, že Evropa jeho cestu do Číny stejně neřeší.

"Zeman nebyl jediný evropský prezident, který v Číně byl, srbský tam byl také," upřesnil v pořadu Pro a proti ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s tím, že cesta prezidenta Zemana dělá hodně pro rozvoj česko-čínských vztahů.

"Bylo na čase, Čína je druhou největší ekonomikou světa a my potřebujeme s touto zemí udržovat vztahy. To, že jsme neměli vztahy s Čínou byl problém náš, nikoli problém Čínské lidové republiky," podotkl Mládek.

"Několik bruselských úředníků ze zahraniční služby otevřelo debatu, jestli by evropský postoj k Zemanově cestě neměl být jednotný, ale to je všechno, nikdy se tato debata nedostala na politickou úroveň... Evropa dnes neřeší problém Číny, řeší svůj vlastní problém s rozvracenými zeměmi za humny, ze kterých utíkají uprchlíci, se kterými si neví rady," dodal na Českém rozhlasu.

Místopředseda sněmovního hospodářského výboru František Laudát (TOP 09) je ale přesvědčen o opaku. "Jedna věc jsou hospodářské vztahy a spolupráce v kultuře, druhá věc jsou politické pozice," upozornil a dodal: "Myslím si, že Miloš Zeman hrubě poškodil naše vztahy s Evropskou unií. Ze zemí EU byl jedinou nejvyšší hlavou státu. Je zásadní rozdíl, jestli jede hlava státu, nebo ministr nebo premiér."

"Evropská unie zvedla varovně prst, aby ukázala, že jí záleží na lidských právech, a že některé ryze politické kroky Číny se jí nelíbí... Nikdo nezpochybňuje krutosti, kterých se japonští fašisté dopouštěli během války, ale jde o vojenský parádemarš, demonstraci síly. Tento problém se řešil i v případě Ruska, a také nikdo nezpochybňoval jeho válečné oběti," podotkl Laudát.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman František Laudát Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy