Česko se chce sblížit s Kubou. Ostrov se vydal na cestu transformace, říká Tlapa

Praha/Havana - Kvůli porušování lidských práv komunistickým režimem na Kubě bylo až dosud Česko velmi zdrželivé ve svém přístupu k Havaně, to se ale nyní změní.

"Kuba vykročila na cestu transformace, ale je pravda, že státní podniky jsou tu stále dominantní. Jsou tu tržní podmínky zcela jiné, než jaké znají naše firmy v Evropě," vylíčil poznatky na závěr čtyřdenní cesty s více než dvacítkou českých podnikatelů Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničí.

Cílem mise bylo podle něho navázat na setkání šéfů diplomacií obou zemí ze zářijového zasedání OSN v New Yorku a zahájit sbližování Česka a Kuby. "Řekli jsme si, že má smysl rozvíjet vztahy mezi Kubou a ČR, už kvůli změnám, které probíhají na Kubě, ty se nám zdají být nezvratné," uvedl Tlapa.

Zatímco otevírání hospodářství země zahraničnímu obchodu a přílivu peněz z ciziny režim bratří Castrů pozvolna zahájil, o změnách v přístupu k lidským právům se nejen podle kubánské opozice příliš mluvit nedá. Česká diplomacie o této neochotě zavádět na Kubě demokratické principy dobře ví, nechce ji však akcentovat podobně jako v minulosti, kdy v 90. letech výrazně ochladly vztahy Prahy a Havany.

"Součástí naší zahraniční politiky je lidská důstojnost a lidská práva. Myslíme si, že je to věc, kterou bychom na Kubě měli prezentovat. Během cesty jsem se setkal nejen se zástupci vlády, ale i se zástupci občanské společnosti," prohlásil Tlapa, který má za sebou mimo jiné setkání s kubánským kardinálem či zastánci výrazně otevřenějšího ekonomického modelu, než je ochoten připustit režim.

Paralelně s delegací ministerstva zahraničí pobývá na Kubě skupina vyjednávačů resortu financí, která v úterý zahájila s Kubánci jednání o dluhu, který má Havana vůči Česku ještě z doby před rokem 1989. Podle členů skupiny kubánská strana během prvního jednání existenci dluhu uznala a dala najevo ochotu jej splatit.

Základem kubánské ekonomiky je socialistický model s centrálním plánováním. Od roku 2008 zavádí vláda prezidenta Raúla Castra určité prvky tržního hospodářství, kromě povolení a pozvolného uvolňování soukromého sektoru (do května 2014 bylo vydáno celkem 267 tisíc soukromých licencí) se jedná i o určité protržní zásahy do hospodaření státních podniků. Nejperspektivnějšími sektory pro Česko jsou zemědělství, potravinářství, energetika a doprava, uvedlo mzv.cz.

Související

Více souvisejících

Kuba Martin Tlapa Česká republika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 42 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy