S plněním klimatické dohody Česko nebude mít problém, tvrdí Brabec

Praha/Paříž – Dohodu přijatou v Paříži bude v Česku ratifikovat parlament. Celý proces by podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) měl završit podpis prezidenta Miloše Zemana.

Podle Brabce bude smlouva účinný ve chvíli, kdy ji ratifikuje 55 států s minimálním podílem 55 procent na globálních emisích. Celý proces by měl začít zřejmě v dubnu, trvat by měl rok.

Psali jsme:
Klimatický summit: Závěřečná dohoda byla schválena, cílem je držet oteplování pod dvěma stupni Vědci očekávané výsledky pařížského summitu označují za přelomové, přidávají ale jasné varování
Klimatická dohoda je zlomem, myslí si šéfka MMF. Státy ale musí přejít k činům Pařížská dohoda je historickým momentem, myslí si Sobotka
 

Politici i odborníci dnes v jednání v pařížském Le Bourget používali slovo „historické". Podle Brabce je to oprávněný přívlastek. K závazku a společné globální odpovědnosti za to, aby se větší část Země nestala pro život nevyužitelnou se totiž poprvé přihlásili největší emitenti skleníkových plynů. „Dnes Čína se Spojenými státy tvoří takřka 40 procent globálních emisí. Kdežto Evropa má sotva pětinu, dneska osm procent," připomněl Brabec.

Svět si podle něj uvědomuje, že má také odpovědnost a učinil první obrovský krok. Důležité prý také je, že na rozdíl od Kjótského protokolu se k Pařížské dohodě hlásí celý svět.

„Máme jednu z mála šancí - možná poslední -, kdy můžeme něco ještě reálně ovlivnit, než se to rozjede do spirály, kterou už lidstvo neovlivní," upozornil ministr. Doufá, že také v ČR tento fakt dojde těm, kdo celý problém vnímají jen jako věc týkající se ostrovních zemí či polárních oblastí. Připomněl, že i Česko prožilo extrémy, jako je sucho nebo naopak povodně.

Podle Brabce Česko, stejně jako celá Evropská unie, s cíli dohody nebude mít problém přinejmenším do roku 2030, do kdy by měly být plněny s rezervou. „Otázka je samozřejmě horizont po roce 2030, ale určitě nebude spát Evropa a nebudeme spát ani my," myslí si ministr.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) Klimatický summit v Paříži (2015)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy