Vláda bude jednat o novele zákona o ovzduší, Kritikům se nelíbí kontroly v domácnostech

Praha – Vláda by v pondělí měla jednat o novele zákona o ovzduší. Novela by měla nově umožnit úřadům kontrolovat, čím lidé v domech topí i ukládat pokuty. Ozývají se ale i kritické hlasy podle kterých dojde k zasahování do práva na soukromí.

Jen dva dny po klimatické konferenci v Paříži se bude česká vláda zabývat klíčovým zákonem, který by měl posílit ochranu ovzduší a lidského zdraví před znečištěním, předloží v pondělí na jednání kabinetu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Novela upravuje například také pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací. Rezort v předkládací zprávě uvádí, že Česko má problém s velkým množstvím zastaralých spalovacích zařízení, která umožňují spalování odpadu. Úředníci by v případě podezření na opakované na porušení zákona mohli v domech zkontrolovat kotle. Poprvé majitel dostane písemné upozornění, pak už na kotel přijde kontrola.

Ten, kdo ji domů nepustí, může dostat pokutu až padesátitisícovou pokutu. Nově budou moct sousedé, pokud se jim bude zdát kouř z komína podezřelý, poslat na úřad důkaz - fotografii nebo video s více než třicetiminutovým kontinuálním záznamem.

"Legislativní rada vlády potvrdila náš názor, že nedotknutelnost obydlí není neomezitelná. V případě, že ohrožujete zdraví člověka, což pálením odpadů bezpochyby děláte, pak má právě ústavní právo na ochranu zdraví stejnou váhu a přímo ústava umožňuje prolomení nedotknutelnosti obydlí s cílem zdraví lidí zajistit," řekl ČTK ministr Brabec. V okolních státech jsou podle něj kontroly přímo v domácnostech běžné.

Návrh zákona jde do vlády s rozporem. Místopředseda vlády pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) požaduje kontroly vypustit, protože podle něj jde o nepřípustný zásah do práva na soukromí.

Asociace ekologických organizací Zelený kruh navíc upozorňuje, že v zákonu chybějí nástroje zaměřující se na hlavní zdroje znečištění - topení uhlím, automobilovou dopravu a uhelné elektrárny a počítá jen se zavedením kontrol domácností. Odborníci se prý obávají, že nebudou účinné. Obce by tak podle ekologů měly, stejně jako v Polsku, dostat možnost zakázat na svém území spalování hnědého uhlí domácnostmi.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.

Více souvisejících

Ministerstvo životního prostředí Komíny

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy