ODS vystavila vládě vysvědčení, kritikou nešetří: Socialismus a šikana

Praha – Studenti základní i středních škol po celé republice dnes dostanou vysvědčení, na kterém budou mít známky hodnotící jejích snahy za první pololetí jejich školního roku. Podobné vysvědčení dnes ODS vystavila také vládě, která je v polovině svého funkčního období.

Z pololetního vysvědčení se studenti dozvídají, jaká byla jejich práce v uplynulém půlroce. ODS stejným způvosem ohodnotila koališní vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. A podle pravicové opoziční strany si moc dobře nevedla.

Chování vlády označila strana za „neuspokojivé", jedničku pak ministři v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou získali za šikanu aktivních a pracovitých lidí, omezování osobních svobod, zavádění socialismu a nárůstu byrokracie. Naopak pětku kabinet dostal z rušení zbytečných daní, řešení migrační krize a zjednodušení daňového systému.

„Vláda funguje na jednoduchém principu. Na jedné straně se uskutečňuje to, co je výhodné pro byznys ministra financí Andreje Babiše (ANO). Výměnou za to Andrej Babiš dodává hlasy (premiérovi Bohuslavu) Sobotkovi a jeho sociální demokracii pro realizaci socialistických nápadů," řekl dnes před novináři Fiala. Babiš je vlastníkem skupiny Agrofert.

Fialovu kritiku si vláda vysloužila taky za to, že chce podle něho vychovávat lidi. Předseda ODS vyjmenoval plány na úplný zákaz kouření v restauracích, na povinný poslední rok předškolního vzdělávání, kontrolu kotlů v domácnostech a zavedení povinných reflexních prvků pro chodce na silnicích mezi obcemi.

„Jediný, kdo může být opravdu spokojený, je Andrej Babiš. Protože, a na základě čísel to lze doložit, jemu se zjevně daří, a od státu dostává víc, než státu dává," uvedl Fiala. Babiš ale taková tvrzení odmítá a označuje je za lži, ohledně hospodaření Agrofertu prezentuje zcela jiné sumy než jeho političtí kritici.

O práci vlády pak v pořadu Události, komentáře mluvil i místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil. „Ta vláda funguje na základě jednoduchého 'má dáti – dal'. Pan Andrej Babiš dává panu Sobotkovi program a pan Sobotka, pan premiér schvaluje panu Babišovi zákony, které on potřebuje pro to, aby mohl být ještě bohatší. Takže to normálně funguje. Je to výměnný obchod, který zatím většina voličů akceptuje a tak to teda funguje. To znamená, za chvilku nebude možné, aby aktivní a pracovití lidé tady podnikali, aniž by to dopředu na ministerstvo financí hlásili všechno a zároveň je tady možné realizovat různá sociální opatření, která si nemyslím, že úplně pomáhají," vysvětloval, jak po podle ODS chodí ve vládě.

Přesto podle něj vláda je v určitém slova smyslu funkční. „Ta samotná vláda v tomto smyslu funkční je. To znamená, ti ministři si plní svoji agendu s tím, že  dvě nejvýznamnější osobnosti spolu vycházejí, protože oba dva to potřebují a oba dva si uvědomují, že v této chvíli žádné jiné řešení neexistuje, neboť žádný z nich není tak silný, aby toho druhého mohl úplně vyšachovat," myslí si Vystrčil.

Kabinet se podle Fialy vymlouvá na minulost, žije přítomností a nestará se o budoucí prosperitu. Koalici kritizoval Fiala například za zrušení poplatků u lékařů a v lékárnách, zrušení druhého důchodového pilíře a za podle něho neodpovědné sestavování rozpočtu. K těmto bodům zařadil taky zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty, omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronickou evidenci tržeb.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

Zelenskyj vysvětlil, proč se armáda po dvou letech úspěšné obrany stáhla z Vuhledaru

Velitel ukrajinských ozbrojených sil, generál Olexandr Syrskyj, rozhodl o posílení obrany v Doněcké oblasti. Toto opatření přišlo poté, co ruské jednotky obsadily důlní město Vuhledar v Doněcké oblasti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy