Zeman se před volbami spojí s Babišem, máme jedinou možnost, varuje opozice

Praha - 1. místopředseda strany TOP 09 Marek Ženíšek za poslední rok a půl nezaznamenal žádný negativní výrok prezidenta Miloše Zemana směrem k Andreji Babišovi. Domnívá se, že se oba před prezidentskými volbami spojí a opozice a část koalice bude muset nabídnout společného kandidáta.

Ženíšek tvrdí, že přesto, že je ze strany premiéra Bohuslava Sobotky vždy snaha o odsouzení některých prezidentových výroků, které považuje za nehorázné, tak stále kalkuluje s tím, kdo je jeho sociálnědemokratický volič. "Jestli tam náhodou není celá řada voličů, kteří sympatizují s panem prezidentem Zemanem a zdali by to premiéra nepoškodilo, kdyby se postavil do role, jakou bych si představoval. To znamená, že by ten výrok odsoudil třeba na půdě Poslanecké sněmovny," uvedl v pořadu Partie na TV Prima s tím, že by to bylo pouhé gesto, protože nikdo nemůže prezidenta k ničemu donutit.

"On sám je odpovědný za to, co říká a jak se chová, ale byl by to jasný signál třeba do zahraničí. Jak jste si mohli všimnout, není to poprvé, kdy byl nějaký jeho pokus o vtip druhý den na všech světových serverech. Věřím, že v sokolovně v Tišnově, se tomu lidé třeba i zasmáli, ale já to panu prezidentovi vytýkám nejvíce. Pan prezident nedělá ostudu jenom sám sobě, což bych ještě přežil, ale dělá ji především celé České republice. Není to poprvé a já to vnímám jako velmi špatné," dodal.

"Výroky prezidenta, ať už směrem k panu premiérovi, k vládě jako celku nebo jeho pokus o vtip, velmi poškozují Českou republiku v zahraničí. Když se na to podíváme, tak prezidentovy výroky směřují k panu premiérovi. Je tam nějaká touha se mu pomstít. Pan prezident totiž často nadřazuje své osobní zájmy nad ty státnické. Od samého počátku, kdy se stal premiér Sobotka premiérem, tam je evidentní, že pan prezident často neopomine mu připomenout, že ho nemá v lásce a že má radši jiné předsedy politických stran," myslí si Ženíšek.

TOP 09 podle něj sleduje situaci a sleduje i to, že dochází ke sbližování předsedy hnutí ANO s prezidentem. "Za poslední rok a půl jsem nezaznamenal žádný negativní výrok směrem k Andreji Babišovi. Naopak jsem zaznamenal mnoho negativních výroků směrem k opozici nebo k premiérovi Sobotkovi. Můžeme být svědky toho, jak se tito dva pánové před prezidentskými volbami spojí. Pak je odpovědností všech politických stran, které si nepřejí, aby byl dále prezidentem prezident Zeman, pokud se rozhodne, že bude znovu kandidovat, a já jsem přesvědčen, že to v hlavě má, aby se začaly bavit o nějakém společném kandidátovi. Ten bude buďto podpořen nebo nabídnut veřejnosti," podotkl.

Zatím ale o takovém kandidátovi neví. "Myslím si, že pokud to bude tak, jak jsem teď řekl, tak balon bude především na straně nejsilnější strany, kterou je ČSSD," dodal.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ve Sněmovně se budou skloňovat lidská práva v Číně a její podpora Ruska. Panují obavy z materiální pomoci v Putinově válce

Dnes se v Poslanecké sněmovně odehrává konference s názvem Vztahy s Čínou v uplynulém desetiletí. Probíhá pod záštitou Výboru pro bezpečnost PS ČR a jeho předsedy Pavla Žáčka, zahraničního výboru a jeho předsedy Marka Ženíška a poslankyně a členky zahraničního výboru Evy Decroix. Na akci se podílí také projekt Sinopsis s účastí některých zahraničních partnerů.  
Marek Ženíšek (TOP 09)

Šéfové parlamentních výborů podporují pozastavení víz pro Rusy

Předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) i šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) jsou pro plošné pozastavení víz pro ruské občany členskými státy EU, o kterém mají na konci srpna jednat unijní ministři zahraničí. Také předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) je pro zavedení stejného režimu, jaký už je od konce února nastaven v Česku.

Více souvisejících

Marek Ženíšek (TOP 09) Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy