Vydáním Fajáda bylo porušeno české právo, tvrdí TOP 09. Ministerstvo oponuje

Praha - Vláda podle TOP 09 při propuštění Libanonce Alího Fajáda porušila české i mezinárodní právo. Opoziční strana se proto brátila na Městské státní zastupitelství v Praze, aby zvážilo, zda nebyl spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě jiný. Ministerstvo spravedlnosti nařčení odmítá a naopak zdůraznilo, že Spojené státy Českou republiku nepožádaly o provedení trestního stíhání v ČR a ani tento úmysl nenaznačovaly.

"Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů České republiky a vyvolalo oprávněné pochybnosti u našich spojenců, zda jsme právním státem," sdělila dnes TOP 09 novinářům ústy svého předsedy Miroslava Kalouska.

"Alí Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci. Tyto skutky jsou trestné i u nás, a proto měl ministr spravedlnosti pouze dvě legální možnosti - Alího Fajáda buď vydat naším spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území ČR," uvedl Kalousek.

Tento názor sdílí i advokát Jaroslav Ortman, kterého oslovila ČTK. "Měl být podroben trestnímu řízení v České republice, která by jeho skutek odstíhala. Toto je katarský princ číslo dvě," uvedl v narážce na případ Hámida bin Abdala Sáního, který byl v ČR obžalovaný ze sexuálních styků se školačkami a ministerstvo spravedlnosti ho vydalo do rodného Kataru. Právník Josef Lžičař, který Sáního zastupuje, se k Fajádově kauze vyjadřovat nechtěl s tím, že nezná její pozadí. Uvedl pouze, že Česko by nevydaného cizince stíhat mohlo.

O tom, že Fajád nebude vydán do Spojených států, rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Soud pak Fajáda propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti.

TOP 09 je ale přesvědčena, že "štvanice" na ministra obrany je pouze odváděním pozornosti. "Tím, kdo ohrozil bezpečnost a důvěru ČR, nebyl ministr Stropnický, ale ministr Pelikán. Politickou odpovědnost pak nese vládní koalice jako celek," tvrdí opoziční strana.

Názor TOP 09 sdílí i člen ústavněprávního výboru Sněmovny, poslanec za opoziční ODS Marek Benda. "Odvolávat se na skutečnost, že USA nepožádaly o stíhání na území ČR, je absurdní, pokud jim předem ministr spravedlnosti svůj záměr nevydat pana Fajáda neavizoval. Rovnou ho nechal odvézt na letiště. Spojené státy žádaly o vydání pana Fajáda v souvislosti s terorismem a snaha o účelovou překvalifikaci na jiné trestné činy vypadá poněkud směšně," napsal v prohlášení zaslaném ČTK.

Psali jsme:
Ruský agent, pustil se Kalousek do Pelikána. Měl by přestat chlastat, reaguje Babiš
 

Pro trestní stíhání nevydaného cizince v ČR by ale podle ministerstva musely být splněny tři podmínky určené trestním zákoníkem. První stanoví, že čin musí být trestný i podle českého práva. Druhá, že pachatel byl dopaden na českém území a nebyl vydán k trestnímu stíhání cizímu státu. Třetí říká, že stát, který žádal o vydání, musí požádat o provedení trestního stíhání pachatele v ČR.

"V daném případě by se tak Spojené státy americké musely na Českou republiku obrátit se žádostí o provedení trestního stíhání vůči dotčenému pachateli v České republice, k čemuž však nedošlo, a tento úmysl ani Spojené státy americké neindikovaly," vysvětlil náměstek ministra Petr Jäger, který na ministerstvu vede mezinárodní a ústavněprávní sekci.

"Spojené státy nepožádaly. Krom toho by si měli uvědomit, že ministr spravedlnosti nezahajuje trestní stíhání, to dělá státní zastupitelství. Mně je známo, že městské státní zastupitelství se zabývalo otázkou, jestli nemá proti panu Fajádovi zahájit stíhání z nějakého důvodu a neudělalo to," vzkázal kritikům Pelikán.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

top 09 Ali Fajád Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 6 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu uteklo před hrozící invazí už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy