Sobotka selhal, nehájil zájmy Česka. Pravice a KSČM kritizují premiéra kvůli summitu

Praha - Pravicové opozici se nelíbí postup premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na summitu EU, na kterém se v pátek večer po měsících jednání politici zavázali nově upravit postavení Británie v EU. Předsedu vlády ale kritizují i komunisté.

"Británie nezískala nic konkrétního a premiér Sobotka selhal při prosazení zájmů České republiky," uvedli Svobodní. Podle jejich předsedy a evropského poslance Petra Macha je výsledkem jednání jedno velké nic. "Nedovedu si představit, že by Britové v referendu souhlasili s dalším členstvím, když premiér Cameron nepřiváží žádný výsledek," uvedl v tiskové zprávě Mach.

"Na summitu EU se státům V4 nepodařilo prosadit rozumný návrh na vícenásobnou ochranu hranic mezi Řeckem a střední Evropou před migračními vlnami. Místo toho se řešení migrační krize přelilo do krátkozraké politiky vzájemného vydírání, ústupků a podplácení mezi státy EU," uvedl k komentáři europoslanec Jan Zahradil (ODS).

"Je načase, aby česká vláda jasně řekla, jak na jaře zajistí ochranu hranic, pokud celoevropské snahy selžou jako doposud. Při jednání s Británií premiér Sobotka promeškal příležitost jasně podpořit Cameronovy reformní návrhy a osvojit si ty z nich, které by byly přínosem i pro ČR. Místo toho se soustředil na tahanice o sociální přídavky, což je nedůstojné a v současné situaci v EU druhořadé. Česká vláda opět nepřekročila svůj stín, zůstala v zajetí překonané centralistické představy EU," dodal Zahradil.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci pro ČTK připomněl, že prezident Miloš Zeman se již dříve vyslovil pro setrvání Británie v EU, a to při příležitosti nedávného setkání s premiérem Cameronem. "Pokud jde o pana premiéra, není žádný věcný důvod k hodnocení," dodal k postupu předsedy české vlády na summitu.

Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška unie jasně ukázala, že se umí dohodnout a že jí na setrvání Británie v EU záleží. "Je teď otázkou, jestli tento kompromis bude britskému premiérovi stačit na to, aby přesvědčil voliče v referendu, aby hlasovali pro setrvání v EU," uvedl. "Setrvání Británie v EU je pro nás klíčové," zdůraznil.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa představuje výsledek summitu Cameronovo vítězství nad Evropskou komisí a ukazuje slabost a nekompetenci šéfa komise Jeana-Clauda Junckera. Prohlubuje se tím proces diferenciace evropské osmadvacítky a posiluje se dezintegrace, uvedl. Pokud komise rovnou nenavrhne jednání o revizi Lisabonské smlouvy, dojde k jejímu anarchickému rozkladu se všemi důsledky, míní. "Premiér Sobotka už svými vstřícnými postoji k Velké Británii je jedním z těch, kteří na tom mají podíl," sdělil šéf komunistů.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer dnes ČTK řekl, že dohoda s Británií, které bylo v pátek dosaženo, sníží riziko takzvaného brexitu (vystoupení Británie z EU), o kterém trhy v poslední době spekulovaly. Odchod Velké Británie z EU by podle Frayera mohl mít v budoucí dekádě dopad na hospodaření Evropy i ostrovního království v podobě ztráty půl až jednoho procentního bodu HDP.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka strana svobodných občanů Jan Zahradil

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 5 minutami

Aktualizováno před 14 minutami

před 21 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy