Služební zákon se na šéfku ERÚ Vitáskovou nevztahuje, usoudil Dienstbier

Praha - Služební zákon se na předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou nevztahuje. Shodla se na tom dnes jednomyslně Legislativní rada vlády. Její stanovisko si vyžádal kabinet. Pokud se s ním ztotožní, Vitásková podle šéfa rady Jiřího Dienstbiera (ČSSD) nebude muset k 1. březnu funkci opustit.

"Legislativní rada přijala závěr, kterým doporučuje vládě vycházet z toho, že se zákon o státní službě ani po 1. lednu 2016 na předsedu a místopředsedu Energetického regulačního úřadu nevztahuje," uvedl Dienstbier.

"Je to přesně to, co jsem celých pět měsíců říkala a co potvrzovaly všechny naše právní analýzy. Pro nás (ERÚ) se situace nemění a vše pokračuje jako dosud," řekla dnes v reakci ČTK Vitásková.

Rada měla za úkol posoudit rozdílné postoje ministerstva vnitra a ministerstva průmyslu a obchodu k pozici předsedy a místopředsedy ERÚ a doporučit vládě další postup. Podle vnitra Vitásková patří pod služební zákon a do 1. března by měla složit služební slib. V takovém případě by pak ale ve funkci skončila kvůli tomu, že čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a v pondělí byla nepravomocně odsouzena. Podle ministerstva průmyslu a obchodu ale postavení Vitáskové určuje energetický zákon a její mandát skončí v červenci příštího roku.

K důvodům rozhodnutí rady Dienstbier uvedl, že si odporují ustanovení služebního a energetického zákona o pozici předsedy rady. Spory vyvolal nový organizační model ERÚ, v jehož čele má od srpna 2017 stát rada úřadu místo předsedy. Kvůli sněmovním úpravám účinnosti jednotlivých ustanovení ale není jasné, zda předseda a místopředseda ERÚ jsou do konce července příštího roku osobami ve služebním poměru, či nikoli.

Ministr připomenul, že služební zákon ze své působnosti pro uvedené období vyjímá členy Rady ERÚ, která však ještě neexistuje, a naopak výslovně nevyjímá předsedu a místopředsedu ERÚ. Energetický zákon pak počítá s tím, že se předseda ERÚ pouze považuje za služební orgán. "Není jím, ale považuje se za něj. Tedy pokud ním není, tak nespadá pod zákon o státní službě," dodal Dienstbier ke stanovisku rady.

Vitásková byla v pondělí nepravomocně odsouzena k 8,5 roku vězení. Důvodem bylo podle rozsudku nezákonné vydání licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Šéfka ERÚ se cítí nevinná, proti rozsudku se odvolá a na svou funkci nehodlá rezignovat.

Šéfka ERÚ čelí také obžalobě kvůli jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ v listopadu 2014. Podle policie se tak stalo v rozporu s energetickým zákonem a státu kvůli tomu vznikla škoda přes milion korun. Vitásková je přesvědčena o tom, že energetický zákon neporušila. Vesecká stále na úřadu pracuje v nižší pozici. Vitásková podala kvůli zahájení stíhání ústavní stížnost, se kterou ovšem neuspěla.

Související

Více souvisejících

Jiří Dienstbier ml. Služební zákon Alena Vitásková

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy