Pachatelé těžkých zločinů odpovědní od 13 let? Tejc představil návrh

Praha – V Poslanecké sněmovně byl dnes představen návrh ústavně-právního výboru. Jeho členové v čele s předsedou Jeronýmem Tejcem (ČSSD) navrhují, aby věková hranice u nejzávažnějších trestných činů klesla z 15 na 13 let. Není to ale jediná změna, kterou výbor navrhuje.

Obecně podle návrhu zůstává pro trestní odpovědnost patnáctiletá hranice, klesla by jen u těch nejzávažnějších trestných činů. Záměr, který představil výbor dnes ve Sněmovně, také zpřísňuje tresty pro vraždu s rozmyslem a nebo vylučuje v některých případech možnost promlčení vraždy.

„Ve všech případech trestných činů, kde hrozí dospělému výjimečný trest, by byly odpovědné i děti od třinácti do patnácti let," vysvětloval Tejc na tiskové konferenci. U mladistvých mezi 15 a 18 lety by se také zvýšily maximální sazby, které může soud uložit, v nejzávažnějších případech z aktuálních deseti na 15 let.

Tejc poukázal, že za posledních 20 let se postupně zvyšovaly sazby za nejzávažnější násilné činy, do sazby u mladistvých se to však nepromítlo.

Nově by také u závažných zločinů, jako je například vražda více osob, těhotné ženy, osoby mladší 15 let, nezanikla uplynutím promlčecí doby odpovědnost. Pokud si vraždu pachatel předem rozmyslí a uváží, mělo by být vždy možné uložit výjimečný trest, tedy 20 až 30 let vězení či doživotí. Aktuálně v takovém případě hrozí 12 až 20 let.

Podle Martina Plíška (TOP 09) má návrh podporu napříč politickým spektrem. Do čtrnácti dnů by novela mohla být oficiálně předložena, ještě předtím by ji měly podepsat všechny poslanecké kluby. Návrh má podle Plíška postihnout hlavně závažné násilné trestné činy, protože jejich pachatelé si už ve 13 uvědomují, že vraždit se nemá. Naopak se ale prý nebude hýbat s věkovou hranicí pro legální sexuální styk.

Návrh rovněž počítá s tím, že by se zveřejňoval pravomocný odsuzující rozsudek nad mladistvým, pokud soud uložil aspoň osm let, a to včetně jména a místa trvalého pobytu odsouzeného. Podle Tejce je o opatření s preventivním charakterem.

Související

Jeroným Tejc

Tejc je novým náměstkem pro boj proti korupci a pro vězeňství

Dosavadní politický náměstek ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) Jeroným Tejc se stal jejím čtvrtým odborným náměstkem. Na starosti bude mít sekci pro boj s korupcí, pro agendu milostí, odškodňování a vězeňství. ČTK to dnes sdělila Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva.

Více souvisejících

Jeroným Tejc trestní odpověnost

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy