Víc pravomocí pro NKÚ? Primátoři jsou pro, chtějí ale zrušit jiné kontroly

Praha - Zástupci komory statutárních měst Svazu měst a obcí ČR požadují, aby se s plánovaným rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) zároveň zrušily kontroly ostatních institucí.

Kontroloři by podle primátorů měli mít navíc v kompetenci pouze kontrolu zákonnosti, nikoliv efektivnost vynaložených finančních prostředků, řekl dnes novinářům po zasedání komory předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Rozšíření pravomocí úřadu dnes schválila Sněmovna.

Pokud se podle zástupců komory nezmění systém kontrol v České republice, bude to znamenat další byrokratickou zátěž, především u menších obcí. "Nebráníme se rozšíření pravomocí NKÚ za předpokladu, že se sníží kontrolní aktivita jiných institucí a že NKÚ bude kontrolovat jen zákonnost. Jestliže má NKÚ přijmout nové kontrolní kompetence, pak se musí některým zrušit," řekl dnes ČTK Lukl s tím, že efektivnost vynaložených finančních prostředků mají kontrolovat zastupitelé.

Zástupci komory doufají, že se jejich podmínky podaří prosadit v Senátu, kam návrh putuje, prostřednictvím jejich zástupců. Lukl však zároveň poukázal na to, že pro změny už není dostatek času. "V tuto chvíli by bylo nejvhodnější, aby senátoři řekli, že dokud nebudou odstraněny a vyřešeny multiplicity kontrol, nebude NKÚ kontrolovat obce," doplnil Lukl.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Svaz měst a obcí ČR František Lukl

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 16 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy