Žaloba na Samkovou? Urazila islám, to je trestné i v Česku, říká turecký velvyslanec

Praha – Vyjádřením advokátky Kláry Samkové o islámu by se měli zabývat čeští státní zástupci. Myslí si to turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali. Podle něj šlo o urážku islámu jako náboženství, což je podle něj trestné podle evropského i českého práva. Případem se začaly z vlastní iniciativy zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 i Česká advokátní komora (ČAK). 

Samková zařadila islám na úroveň totalitních režimů. „Očekávali jsme důstojnou diskusi o islámu a chtěli jsme vysvětlit, že teroristické organizace nereprezentují islám. Ale byli jsme šokováni a znechuceni slovy této ženy," uvedl Bigali, který s dalšími představiteli velvyslanectví po projevu Samkové na protest opustili sál.

Nyní diplomaté zvažují další kroky, podle tureckého velvyslance by se ale projevem Samkové měli začít zabývat žalobci i bez podání trestního oznámení. „Takové veřejné chování je trestné. V každé demokratické zemi by to státní zástupci měli řešit sami od sebe," prohlásil Bigali.

„Předmětnými výroky se zabýváme z vlastní iniciativy, a to už od okamžiku, kdy zazněly," potvrdil dnes šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Státní zástupci podle něj věc postoupili policii a nyní čekají, jak ji policisté vyhodnotí.

Na vystoupení Samkové zareagovala i profesní organizace advokátů. „Na základě informací, které přinesla média, byl tajemníkem ČAK podán podnět kontrolnímu orgánu ČAK, aby vystoupení JUDr. Samkové prověřil v tom smyslu, zda její projev byl v souladu s ustanoveními etického kodexu o chování advokáta," sdělila na dotaz ČTK mluvčí komory. Zdůraznila, že jde o standardní přešetření chování advokáta, takže žádné kárné řízení v tuto chvíli neběží.

Psali jsme:
Samková pro EZ: Turecký velvyslanec se zachoval jako baba. Muslimové čekají, že jejich ideologie bude tolerována
Samková pro EZ okomentovala svůj ostrý projev. A tohle nastalo...  

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je postup státních zástupců obecně v pořádku. "Já jsem tím také znepokojen. Nechci se vyjadřovat k trestněprávnímu hodnocení, to je věc orgánů činných v trestním řízení, ale prostě minimálně jsme si udělali ostudu. Lidé, kteří jdou na půdu Parlamentu, by si asi měli uvědomit, že jejich výroky už přesahují hranici České republiky," řekl dnes ČTK. "Druhý den jsem měl náhodou u sebe rakouského velvyslance, kterého těžko můžeme podezírat z nějaké zaujatost.

Samková navrhuje tureckého velvyslance vyhostit

Sama Samková v rozhovoru pro EuroZprávy.cz uvedla, že je jí „šumafuk", jestli pro ni kauza bude mít nějakou dohru. „Je potřeba začít o věcech otevřeně diskutovat. Vládní tak zvaná elita a velká část intelektuálů ztratila zpětnou vazbu s realitou. Neví, co je život... asi už neví, co to je mít hlad déle než pár minut a co to je mít opravdový hlad. Zapomněli, co to je čelit ohrožení života kvůli názorům. Padesátá léta jsou už pro ně daleko. Je potřeba začít o islámu mluvit a nerozumovat o tom, co znamenal islám pro Araby v 7. století, ale o tom, co znamená pro celou planetu ve století 21.," řekla nám Samková.

Tureckého velvyslance pak označila za „babu". „Co se týká muslimů, očekávají, že na základě evropského práva bude jejich ideologie tolerována. A pak ji budou moci vnutit přímo či nepřímo všem. Upozornila jsem na přesná zákonná ustanovení, totiž čl. 17. Úmluvy o lidských právech a svobodách, podle kterého je to, co dělá islám v Evropě, zakázáno. Pan velvyslanec nedodal ani jedno konkrétní zákonné ustanovení, které bych měla porušit a vůbec nic nezdůvodnil, což je pro islám typické," dodala pro EuroZprávy.cz.

Dnes navíc celou věc na sociálních sítích okomentovala slovy. „Stále čekám na byť jen jeden jediný důkaz, předložený panem velvyslancem, kterým by prokazoval, že islám NENÍ jako komunismus, NENÍ jako fašismus, NENÍ jako nacismus a že NENÍ totalitární ideologií. A zatím nikde nic, jenom požadavek na moje trestní stíhání. To mi přijde takové... turecké." Serveru iDnes.cz také řekla, že by Česko mělo tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho vyhostit.

Související

Klára Samková

Útok islámu na Evropu. Klára Samková po požáru Notre-Dame opět perlí

Právnička Klára Samková dostála své kontroverzní pověsti i v souvislosti s rozsáhlým požárem katedrály Notre-Dame. Rozhodně podle ní nešlo o náhodu, ale naopak o „útok islámu na Evropu“. Probíhající vyšetřování však ukázalo, že požár nejspíš souvisí s renovací věže chrámu.

Více souvisejících

Klara Samkova islám Ahmed Necati Bigali (velvyslanec Turecka)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy