Astrofyzik Grygar se vzdal možnosti získat vyznamenání od Zemana

Praha – Geolog Václav Cílek, historik Petr Čornej, dětský onkolog Jan Starý. Ti všichni mohou získat z rukou prezidenta Miloše Zemana. Poslanci dnes tato a další jména schválili. Naopak už teď je jasné, že ocenění nedostane astrofyzik Jiří Grygar.

Poslanci ODS a TOP 09 chtěli, aby Sněmovna hlasovala o nominacích po jednotlivých jménech. Na seznamu jsou podle nich i sporní lidé, které nemůžou podpořit. I šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik uvedl, že mezi nominanty je řada kontroverzních jmen, komunisté však seznam jako celek podpořili. Nakonec se z rozhodnutí Sněmovny hlasovalo po jménech. Podporu - větší či menší - dostali všichni navržení.

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, byl nominován válečný veterán Karel Kuttelwascher (in memoriam), který se řadí mezi stíhací esa britského královského letectva za druhé světové války. Toto oceněnéí může získat i Jaroslav Klemeš, který je posledním žijícím výsadkářem z anglického výsadku na území někdejšího Protektorátu Čechy a Morava.

Na druhé nejvyšší vyznamenání, Řád T. G. Masaryka, poslanci navrhli Jiřího Bradyho, který přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Na medaili Za hrdinství Sněmovna nominovala devět osobností, na medaili Za zásluhy pak 22 lidí. Seznam čítá celkem 34 jmen. Poslanci vybírali celkem z 53 návrhů.

Na medaili Za hrdinství poslanci poslanci nominovali válečné veterány Antonína Šubrta, Jozefa Haríňa (oba in memoriam) a Karla Astera, Davida Bartoše, jenž zachránil starší pár z hořícího domu, a otce a syna Emanuela a Josefa Zimu, kteří pomáhali za války v Budapešti při záchraně slovenských a maďarských Židů. Šanci na zisk tohoto vyznamenání mají taky Jan Rom a Petr Dřevikovský, kteří zachránili posádku havarovaného auta, a Jiří Nesázel, jenž zachránil lidský život při střelbě v uherskobrodské restauraci.

Mezi sněmovními nominanty na medaili Za zásluhy jsou taky válečný veterán Alois Dubec, protikomunističtí odbojáři Jaroslav Vrbenský a Vojtěcha Hasmandová (in memoriam) a kněz Benno Beneš. Šanci na toto ocenění mají dětský onkolog Jan Starý, Jaromír Vašků, pod jehož vedením se v Česku provedly první aplikace umělého srdce, chirurg a traumatolog Leopold Pleva a pneumolog a ftizeolog Miloš Pešek.

Poslanci na medaili Za zásluhy navrhli rovněž medailéra Milana Knoblocha, sochaře Valeriána Kováče, skladatele a varhaníka Zdeňka Pololáníka, zakladatele Českého filharmonického sboru Brno Petra Fialu, olympijského vítěze v parkuru Františka Venturu (in memoriam) a bývalou sportovní gymnastku Věru Růžičkovou.

K nominantům patří taky rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha, národohospodářka Judita Štouračová, konstruktér Pavel Dragoun, místopředseda Ústředního bramborářského svazu Jiří Zvolánek, dlouholetý předseda včelařského svazu Josef Mandík a dopravní odborník František Hájek, jenž vzbudil pozornost tím, že navrhl sám sebe.

Už teď je jasné, že medaili naopak nedostane Grygar, který byl podle místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) vyňat na vlastní žádost, blíž to nezdůvodnil. Toto gesto už ocenili někteří opoziční politici. „Velice si vážím postoje Jiřího Grygara, že se vzdal možnosti získat vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana," uvedla na facebooku místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Poslanec ODS Martin Novotný podotkl, že Grygarův krok je pro něho důležitější signál, než bude říjnový ceremoniál udílení vyznamenání na Hradě. „Hlavně, aby Jiří Grygar neodmítl Zlatou medaili své alma mater Masarykovy univerzity, jejíž udělení schválila vědecká rada 17. května," podotkl v té souvislosti rektor univerzity Mikuláš Bek.

Související

Více souvisejících

státní vyznamenání Jiří Grygar Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy