Ovčáček poskytl rozhovor kremelské propagandě kvůli referendu o EU

Praha - Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se netají svým zalíbením v prokremelských a konspiračních serverech. Rád je sdílí na svém facebookovém profilu a nyní jim poskytl i rozhovor.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na svém profilu na sociální síti často sdílí články serverů jako je Aeronet nebo Sputnik, které jsou řazeny do portfolia proruské propagandy nebo jsou přímo podporovány Kremlem. Už řadu měsíců se ale objevují protichůdné hlasy, které upozorňují, že toto jednání podle nich není zcela v pořádku. 

Na problém výše zmíněných a některých dalších serverů upozornil například dokument ministerstva vnitra s názvem Extremismus – Souhrnná situační zpráva 3. čtvrtletí roku 2015, kde se uvádí, že "prostřednictvím těchto webů byly často šířeny různé nadnesené statistiky, zdůrazňovány problematické aspekty hledání konsenzu mezi státy Evropské unie, anebo zprávy o údajných ‚teroristech' mířících do EU."

"Zjevným cílem, ostatně podobně jako u krajně pravicových a populistických subjektů, je především šířit a vyvolávat strach a paniku ve společnosti. Mezi ústřední weby patří česká verze SputnikNews a web Aeronet (AE News)," uvádí dále zpráva resortu vnitra. Není však jediná, která na problém těchto webů upozorňuje.

Proruskou propagandou se také zabývá program think tanku Evropské hodnoty s názvem Kremlin Watch, jehož hlavní tvář, Jakub Janda, sám často upozorňuje na proruské jednání Hradu a na problematiku východní propagandy obecně. "Mluvčí prezidenta České republiky čte a sdílí Sputnik, nejhrubější předstírání "média". Přímo placeno a oficiálně řízeno Kremlem, oblíbený zdroj konspiračních teorií a deklarovaný nástroj Putinovy hybridní války," upozornil nedávno Janda.

Okomentoval i aktuální slova prezidenta republiky Miloše Zemana, který uvedl, že by podpořil referendum za vystoupení České republiky z Evropské unie a z NATO, ačkoli by sám hlasoval proti. "Hra o přežití ČR jako suverénního a bezpečného státu začala. Kreml, a jeho jménem Zeman míří na referendum o vystoupení z EU a NATO," uvedl v reakci Janda. Podobně se na sociální síti vyjádřil i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek: "Svými návrhy na referenda o vystoupení ČR z EU a NATO se M.Zeman definitivně stal vážnou bezpečnostní hrozbou našeho státu," uvedl.

Jandu ale Zemanova slova pořádně namíchla, protože o něco později dodal: "Nebyl jediný důvod vytahovat referendum o vystoupení z NATO. Přesto to prezident Zeman udělal, aby udělal v Kremlu radost." A v Kremlu zřejmě radost skutečně mají, česká odnož serveru Sputnik je totiž kvůli prohlášení prezidenta Zemana na nohou. Právě zprávy podobného typu jsou hlavní náplní Sputniku a Ovčáček v krátkém rozhovoru pro prokremelský web například uvedl, že aby se takové referendum mohlo konat, nejprve musí být Parlamentem ČR schválen zákon o obecném referendu.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček Jakub Janda (Evropské hodnoty) Evropské hodnoty

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy