Platová revoluce: Politici, soudci a úředníci mají přijít o tisíce

Praha - Chystá se revoluční změna ve výpočtu nejen platů soudců, ale i politiků od poslanců přes senátory až po ministry a prezidenta. Ti všichni přijdou zřejmě řádově o tisíce korun ze svých současných platů. Nově je totiž budou srovnávat s platy běžnými v podnikatelské sféře. A ty jsou nižší, informuje dnešní vydání Lidových novin.

Český statistický úřad od ledna přestane sledovat průměrnou mzdu pro podnikatelskou a nepodnikatelskou sféru zvlášť. Přitom právě průměrná mzda v nepodnikatelské sféře je pro výpočet platů ústavních činitelů či soudců klíčová. Změna by mohla politiky či soudce připravit i o tisícikoruny.

Takzvaná platová základna, od níž se jejich platy odvíjejí, se počítá jako násobek tohoto ukazatele – v případě soudců jako trojnásobek, u politiků a některých vysokých úředníků jako 2,35násobek. Takto vypočtený údaj se ještě násobí koeficienty podle konkrétní funkce či odsloužených let, vysvětluje list.

Statistici metodiku mění kvůli novému evropskému manuálu, který jinak rozděluje sektory v ekonomice, a znemožňuje tak definovat "nepodnikatelskou" sféru. Bude tak třeba změnit zákon. Příslušné ministerstvo práce a sociálních věcí s tím už počítá a na změnu se chystá. "Bude nutné nalézt nový ukazatel, který bude využíván pro výpočet platové základny. Zatím se jako metodicky nejvhodnější jeví údaj průměrná hrubá měsíční mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství," tlumočil LN stanovisko resortních legislativců mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Podobný postup podporují i statistici. Nicméně pokud by se nezměnily vzorečky, jejichž pomocí se ke konečné výplatě soudce či poslance dospěje, cifra na výplatnici by poklesla. Průměrná mzda v nepodnikatelské sféře je téměř vždy mírně vyšší. A při násobení může jít o tisícikoruny, o něž by vrcholní politici či soudci přišli.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politici Vláda ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelská armáda zahájila pozemní útok na Libanon

Izrael informoval Spojené státy o tom, že provádí „omezené“ pozemní operace v Libanonu a že na severní hranici vyhlásil uzavřené vojenské zóny, uvedl server Times of Israel

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy