Do krajských voleb úřady zapsaly 269 kandidátek, víc než minule

Praha - Celkem 269 kandidátních listin zaregistrovaly úřady do podzimních krajských voleb. Je jich o 19 více než při regionálních volbách v roce 2012. V Libereckém kraji úřad jednu kandidátku odmítl.

Listina seskupení Šance schopným jistoty všem nebyla podána v souladu se zákonem. Vyplývá to z informací ČTK z krajských úřadů, které o registracích do dneška rozhodovaly.

Největší výběr budou mít voliči v Moravskoslezském kraji, budou vybírat z 25 kandidátek stran, hnutí a dalších seskupení. Naopak nejméně přihlášených listin úřady zapsaly v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, a to po 17.

Počet zaregistrovaných kandidátních listin se proti volbám v roce 2012 zvýšil ve většině ze 13 regionů. Hned o pět kandidátek navíc dostanou lidé v jižních Čechách, kde zaregistrovali listiny 23 seskupení. V Moravskoslezském a v Ústeckém kraji vzroste počet listin v porovnání s minulými volbami o čtyři.

Menší výběr než před čtyřmi lety budou mít voliči ve čtyřech regionech. Vedle Královéhradeckého kraje jde taky o Jihomoravský, Zlínský a Středočeský kraj. Ve Zlínském a Středočeském kraji budou moci lidé vybírat zastupitele z 20 kandidátek, v Jihomoravském z 21.

Rovněž v Olomouckém kraji a na Vysočině budou moci lidé volit mezi 21 kandidátkami, v Karlovarském mezi 20. V Pardubickém kraji úřad zapsal 22 listin, v Ústeckém 23. V Libereckém kraji se budou moci lidé rozhodovat mezi 19 kandidátkami. Listinu Šance schopným jistoty všem úřad odmítl zřejmě kvůli tomu, že ji nepředložila politická strana ani hnutí.

Psali jsme: O zvolení do Senátu usiluje 233 kandidátů, o šest víc než minule Bitva o voliče: Strany postupně startují horkou část kampaně  

Úřady v Moravskoslezském a Karlovarském kraji vyškrtly po jednom kandidátovi. Na severní Moravě jde o uchazeče o zastupitelské křeslo na listině Koruny české, u kandidátky chybělo jeho prohlášení. V Karlovarském kraji neuspěl jeden z kandidátů Pravého bloku; mimo jiné byl chybně uveden název obce, kde žije.

Související

Volby do Poslanecké sněmovny

Svět se vysmál Česku: Ruské vměšování uspělo jen u vás, jinde propadlo

Moskva - Ruské vměšování do voleb jiných států bylo jedním z nejžhavějších témat roku 2017 a dá se očekávat, že zvláště z americké strany mu bude věnována velká pozornost i v roce 2018. List The Washington Post se podíval na dřívější i současné příklady ruských snah ovlivnit volby jiných států ve svůj prospěch a došel k názoru, že ve většině případů se jednalo o vcelku zbytečnou snahu.

Více souvisejících

Volby 2016 Krajské volby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy