Migrace zatěžuje vztahy s Německem, připustil Sobotka. Není to ale fatální

Praha - Migrační krize zatěžuje vzájemné vztahy Česka s Německem, připustil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nicméně podle něj nejde o nic fatálního. Šéf vlády krátce mluvil i o krajských volbách.

Sobotka dnes v televizi Prima zopakoval, že nedávná návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v Praze nepřinesla sblížení názorů mezi ČR a Německem v postoji k migrační krizi. Odlišný pohled na migraci podle něj "v určitém ohledu zatěžuje" vzájemné česko-německé vztahy.

"Právě to, že jsme se byli schopni v Praze sejít, že kancléřka Merkelová přijela, ukazuje, že to není fatální pro česko-německé vztahy," řekl.

Premiér se dnes zmínil i o blížících se senátních a krajských volbách. "Moje ambice je mít většinu hejtmanů. Rádi bychom měli, řekněme, sedm hejtmanů po krajských volbách," poznamenal. Zopakoval, že se chce příští rok znovu ucházet o post předsedy strany.

Sobotka dnes zároveň řekl, že ČSSD podpoří striktní verzi zákona o střetu zájmů. Odmítl, že by byl zákon namířen proti místopředsedovi vlády a podnikateli, předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Chce, aby ze zákona nevypadl vládní návrh, aby politici při začátku volebního období předkládali prohlášení o majetku. "Aby bylo zřejmé, s jakým majetkem do veřejné funkce přišli a s jakým majetkem následně z veřejné funkce odchází," řekl Sobotka.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Angela Merkelová Krajské volby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy