Sněmovna rozhodla o zpřísnění prokazování původu majetku

Praha - Finanční správa bude moci vyzvat poplatníka k prokázání původu majetku při podezření, že rozdíl mezi nárůstem jeho jmění a vykázanými příjmy přesáhl pět milionů korun. Rozhodla o tom dnes Sněmovna.

Vláda původně navrhovala sedmimilionovou hranici. Návrh zákona o prokazování původu majetku nyní zamíří k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Sedmimilionová hranice by byla podle senátorů hlavně z ČSSD příliš vysoká, jak dnes zopakoval před poslanci senátor Jan Hajda (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ji zdůvodňoval koaličním kompromisem, se snížením ale souhlasil. "Jde o parametrickou změnu," uvedl dnes ministr. Hranice bude podle něho dostatečně vysoká na to, aby nový nástroj nebyl používán zbytečně.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) poukazoval na to, že pětimilionovou hranici navrhoval už v dolní komoře, koalice to ale tehdy odmítla. Ondráček ocenil, že koaliční poslanci "myšlenkově dospěli". Naopak Martin Plíšek z TOP 09 řekl, že spekulanti a podvodníci měli čas se na zákon připravit, nebude podle něho účinný. Norma podle něho povede jen k udávání a bonzování.

Pro senátní verzi předlohy hlasovalo 115 ze 143 přítomných poslanců. Proti jich bylo 27.

Související

Rusko, ilustrační fotografie.

Jak naložit s konfiskovaným ruským majetkem? Historie nabízí dvě možnosti – legální a „méně legální“

Server European Pravda sdílel článek s možnými návrhy a příklady z minulosti, jak lze potrestat Ruskou federaci za její zločiny během agrese proti Ukrajině. Apeloval přitom na Spojené státy coby „lídra demokratického světa“ a zemi, která „udává tón“ v mezinárodněprávních otázkách. Podle tohoto serveru další konfiskace ruského majetku ve světě do značné míry závisí právě na rozhodnutích Washingtonu. 
Britské libry

Žena vězněného bankéře hýřila v Británii. Majetek jí bude zabaven, musí odhalit jeho původ

Ženě vězněného ázerbájdžánského bankéře, která ročně utrácela v luxusním londýnském obchodním domě Harrods přes milion liber (28,6 milionu korun), bude moci být v Británii zabaven majetek ve výši 22 milionů liber (627 milionů korun), pokud neprokáže, že jej nabyla legálně. Britský nejvyšší soud dnes zamítl její odvolání, v němž se zveřejnění původu svého jmění bránila, informoval deník The Guardian.

Více souvisejících

majetek Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 16 minutami

před 50 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy