Soud nemůže Zemana úkolovat, akademik Ošťádal musel přeformulovat žalobu

Praha - Fyzik Ivan Ošťádal musel přeformulovat žalobu, kterou podal společně s Univerzitou Karlovou na prezidenta Miloše Zemana. V opačném případě by ji soud nemohl přijmout.

Ošťádal musel na výzvu pražského městského soudu želobu přeformulovat. Původně se domáhal toho, aby soud prezidentovi uložil povinnost jmenovat Ošťádala profesorem, takto ovšem soudní senát hlavu státu úkolovat nemůže.

Pozměněná akademikova žaloba tak nyní žádá, aby soud stanovil, že Zeman musí ohledně Ošťádalovy profesury vydat rozhodnutí. Soud se bude fyzikovým požadavkem zabývat ve středu.

Zeman loni v květnu odmítl podepsat jmenovací dekrety jak Ošťádalovi, tak i řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi a Janu Eichlerovi z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to jejich závažnými prohřešky z minulosti, u Ošťádala pak konkrétně kontakty se Státní bezpečností.

Žaloby na prezidenta původně podali všichni tři muži. Eichler později žalobu stáhl s tím, že další snahu o udělení akademického titulu ze Zemanových rukou pokládá za marnou a nedůstojnou.

Podle akademiků prezident svým otálením nerespektuje závazný pokyn vědecké rady a usnesení vlády. Domnívají se, že narušuje samostatnost a nezávislost univerzit.

Související

Miloš Zeman u voleb.

Zemanovu stížnost ve sporu o Ošťádalovu profesuru zamítl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost prezidenta Miloše Zemana proti verdiktu, podle kterého musí rozhodnout o jmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Nesmí při tom hodnotit jeho odbornou či morální způsobilost, což přísluší jen vysoké škole. Soud rozhodnutí zpřístupnil na úřední desce.

Více souvisejících

Ivan Ošťádal (akademik) Miloš Zeman soudy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy