Soud zamítl žalobu fyzika Ošťádala na Zemana kvůli profesuře, rektor UK zváží další kroky

Praha - Fyzik Ivan Ošťádal, který se společně s Univerzitou Karlovou domáhal toho, aby prezident Miloš Zeman rozhodl o návrhu na jeho jmenování profesorem, neuspěl s žalobou. Soud ji zamítl.

Samotný Zemanův postoj soudci pražského městského soudu vůbec zkoumat nemohli, protože akademik nepodal žalobu proti nezákonnosti rozhodnutí, ale pouze proti prezidentově nečinnosti. "Soud žalobu zamítl, protože ke dni jeho rozhodování již nečinnost netrvala," konstatovala předsedkyně senátu Viera Horčicová. Upozornila na to, že Zeman sdělil dopisem z letošního 19. ledna ministryni školství, že Ošťádala nejmenuje.

Fyzikova právnička Zuzana Bělinová se soud snažila přesvědčit o tom, že Zeman porušil zákon o vysokých školách. "Pan docent Ošťádal splnil veškeré podmínky pro jmenování profesorem, vědecká rada návrh schválila. Její návrh by měl být pro prezidenta závazný. (...) Podle žalobců si žalovaný (Zeman) počíná svévolně. Namísto toho, aby jednal podle zákona, tak pana docenta kádruje," prohlásila. Zemanovo jednání je "tak trochu projevem politické exhibice, která tu nemá místo", dodala.

Zeman trvá na tom, že fyzik byl podle dochované evidence "nikoliv agentem, ale rezidentem Státní bezpečnosti, což je víc než agent". Dále zmínil, že závazek spolupráce podepsala i Ošťádalova manželka.

"Ano, poskytoval jsem krycí adresu. Byl jsem mladý a naivní," řekl dnes novinářům Ošťádal, kterého se ohledně kontaktů s StB již dříve zastal rektor univerzity Tomáš Zima. "Samozřejmě cítím osobní újmu, ale co k tomu dodat," poznamenal fyzik k tomu, že nebyl jmenován profesorem. Na dotaz, zda bude bojovat dál, odpověděl, že "zváží, čemu bude věnovat energii". Naopak Zima, který se jednání rovněž zúčastnil, už přemýšlí o dalších právních krocích.

Související

Miloš Zeman u voleb.

Zemanovu stížnost ve sporu o Ošťádalovu profesuru zamítl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost prezidenta Miloše Zemana proti verdiktu, podle kterého musí rozhodnout o jmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Nesmí při tom hodnotit jeho odbornou či morální způsobilost, což přísluší jen vysoké škole. Soud rozhodnutí zpřístupnil na úřední desce.

Více souvisejících

Ivan Ošťádal (akademik) Miloš Zeman Vysoké školy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy