Protikorupční spolek si posvítil na kraje. Který dopadl nejhůř?

Praha - Protikorupční spolek Oživení prověřil hospodaření, rozpočet, veřejné zakázky a střet zájmů v jednotlivých krajích. Nejlépe si vede Vysočina, na chvosti je naopak Královéhradecký kraj.

Za nejlepší Vysočinou skončily Liberecký a Jihočeský kraj. Na opačném konci žebříčku figuruje jako předposlední Středočeský kraj a jako poslední Královéhradecký kraj. O výsledcích hodnocení deseti oblastí dnes informovali novináře zástupci spolku a nadace Open Society Fund Praha.

Ve srovnání s minulým hodnocením před čtyřmi lety, u něhož ale byla odlišná metodika, uhájily podle jeho autorů přední pozice Vysočina a Jihočeský kraj. "Naopak největší propad jsme zaznamenali u Královéhradeckého kraje, z pátého místa na místo poslední," uvedl předseda spolku Martin Kameník.

Psali jsme:
Koho volit? Zde jsou kandidáti do Senátu ve vašem obvodu. Přehled
 

Podle mluvčí hradeckého hejtmanství Martiny Götzové.byl kraj například kritizovaný za to, že nepublikuje od počátku volebního období důvodové zprávy k rozpočtům. "S tím ovšem nesouhlasíme. Máme povinnost zveřejňovat rozpočet, a ten je zveřejněn, od roku 2014 včetně důvodových zpráv. Z tohoto volebního období chybí zveřejněná zpráva pouze k rozpočtu 2013, a to z toho důvodu, že návrh rozpočtu schvalovalo ještě předchozí zastupitelstvo, které důvodové zprávy nezveřejňovalo," uvedla mluvčí.

Hejtmanství také odmítá závěr sdružení o tom, že má kraj největší náklady na fungování mezi ostatními kraji. "Toto tvrzení nepovažujeme za korektní a hodnotíme jej jako zavádějící. Snižování nákladů úřadu je pro zajištění levných služeb strategickým cílem. Po odečtení nákladů v souvislosti s pořizováním nového sídla pro kraj patří úřad k nejlevnějším," dodala mluvčí.

Letošní novinkou byly rozbory krajských rozpočtů a zadávání zakázek. Sdružení Kohovolit.eu navíc zkoumalo názory senátních kandidátů. V některých programových preferencích se podle jeho zástupců až překvapivě shodují. Téměř všichni souhlasí například se zachováním státní podpory pro žákovské slevy ve veřejné dopravě, většina kandidátů naopak nesouhlasí se zavedením kvót pro přijímání uprchlíků. Díky volební kalkulačce mohou lidé opět zjistit názorovou shodu se stranami kandidujícími do krajů a se senátními kandidáty.

Související

Ilustrační fotografie.

Obce a kraje loni hospodařily s přebytkem. Meziročně ale klesl

Obce a kraje v Česku loni hospodařily s přebytkem 32,8 miliardy korun. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) na základě údajů ministerstva financí. I v předchozích letech bylo hospodaření samospráv v plusu. Meziročně ale loni přebytek klesl, předloni totiž činil 41,4 miliardy. Přesto je podle ČT výsledek za rok 2022 třetím nejlepším od vzniku samostatné České republiky.
Ivan Bartoš

Bartoš přijel na jednání s Pavlem, chce s ním mluvit o situaci v regionech

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dorazil dnes před polednem na schůzku se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem, chce s ním jednat zejména o situaci v regionech. Bartoš to novinářům řekl před schůzkou, která je plánovaná zhruba na hodinu. Pavel se tento týden chystá navštívit Karlovarský kraj.

Více souvisejících

kraje Volby 2016 Královéhradecký kraj

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy