Média nás krmí historkami o zlém Asadovi a hodných bojovnících za svobodu, spustil bývalý diplomat

Praha – Lidovecký poslanec Ivan Gabal se domnívá, že by Česká republika měla zavřít své velvyslanectví v Damašku. Tento názor vyslovil během debaty v České televizi. Nápad se ale nelíbí ani komunistovi Pavlu Kováčikovi, ani nezávislému poslanci a někdejšímu diplomatovi Milanu Šarapatkovi.

Gabal a Kováčik se v Událostech, komentářích střetli kvůli rusko-americkým vztahům. Lidovec se domnívá, že ruské a syrské letouny bombardují Aleppo tak, aby napáchali co nejvíce škod a aby bylo co nejvíce mrtvých. V důsledku bombardování hrozí další velká migrační vlna, varoval. Kováčik ale poukázal, že Rusové jsou jediní, kteří v zemi operují na oficiální pozvání. Naopak ostatní jsou tam podle něj nelegálně a jen přilévají olej do ohně.

Komunista také apeluje na to, aby věci nebyly posuzovány podle měřítka „hodný Západ a zlý diktátor". Připomněl třeba západní zásahy v Afghánistánu nebo v Iráku. Trvá na tom, že lidé mají právo si sami zvolit režim, ve kterém budu žít.

Lidovec pak navrhl, že by Česká republika měla zavřít svou ambasádu v Damašku. Překvapuje ho prý, že to česká diplomacie ještě neudělala. „Nemůžeme dělat fíkový list Asadovu režimu, v Damašku děláme špinavou práci," říká rázně.

To ale přímo v ČT odmítl Kováčik a na svém blogu na serveru iDnes.cz také poslanec a někdejší diplomat Milan Šarapatka. „Česká diplomacie, bohužel, není z nejviditelnějších. Nejsme velkou bohatou zemí ani vojenskou velmocí a pravidelné decimování schopných a zkušených diplomatů a jejich nahrazování kádry té partaje, která právě na MZV vládne, také kvalitě naší diplomacie neprospívá," uvedl k tomuto nápadu Šarapatka.

Podle něj však existuje jedna zcela excelentní výjimka. „A tou je právě působení naší ambasády v syrském Damašku, kterou vede zkušená diplomatka, paní velvyslankyně Eva Filipi. Naše velvyslanectví tam díky obrovskému úsilí zvládá nejen rutinní agendu, ale zastupuje na teritoriu Sýrie také zájmy USA a EU. Paní velvyslankyni zase její erudice a dlouholeté zkušenosti v teritoriu umožňují komunikovat se syrskou stranou napříč politickým spektrem a získávat cenné informace jak od vládního establishmentu, tak od opozičních skupin," oceňuje práci diplomatky politik.

„Takto vytvořený názor na situaci v Sýrii se však musí samozřejmě výrazně lišit od prvoplánových informací o zlém Asadovi a hodných „bojovnících za svobodu" podporovaných USA, kterými nás "krmí" naše média. Není právě toto důvod snahy po uzavření našeho velvyslanectví v Damašku? Jsem proto proti uzavření ambasády a věřím, že pan ministr Zaorálek tomuto tlaku odolá," dodává bývalý diplomat.

Související

Více souvisejících

Ivan Gabal Milan Šarapatka (Úsvit) Sýrie

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy