Vítězné ANO nepovede Plzeňský kraj, vznikla koalice ČSSD, ODS, Starostové a Koalice

Plzeň – Přestože v Plzeňském kraji zvítězilo hnutí ANO, které získalo 11 mandátů, zůstane nakonec v opozici . Memorandum o koaliční spolupráci dnes v Plzni podepsala druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj se dvěma mandáty. 

Toto spojení umožní těsnou nadpoloviční většinu 23 křesel z 45 míst v zastupitelstvu. V radě budou strany zastoupeny v poměru 4-3-1-1, řekl dnes novinářům na tiskové konferenci po podpisu dohody lídr ČSSD Josef Bernard, který by se měl stát hejtmanem.

Krajský předseda ANO Jan Volný uvedl, že zatím nemá nové informace. „Včera jsme se na centrále dohodli, že pro nás není v Plzeňském kraji ČSSD partner pro jednání. Nabídli jsme ještě večer spolupráci ODS, a to včetně místa hejtmana pro ODS," řekl ČTK těsně před začátkem tiskové konference. Lídr ODS a její krajský předseda Martin Baxa na to ČTK řekl, že jej osobně nikdo z ANO neoslovil.

V opozici kromě ANO skončí další tři strany - KSČM se šesti křesly, TOP 09 se třemi a koalice SPD a SPO se dvěma mandáty. Koaliční strany se na spolupráci dohodly dnes v noci po pondělních zasedáních krajských předsednictev ČSSD a ODS. Ustavující jednání zastupitelstva je předběžně určeno na 4. listopadu.

ČSSD je s uzavřenou koalicí spokojena. „Jsem velice rád, že se nám podařilo dospět k memorandu o budoucí spolupráci, my bychom v nejbližším období, myslím, že to budou dny, spíše týdny, chtěli dospět k tomu, že vypracujeme koaliční smlouvu. Z dosavadních jednání jsem dospěl k názoru, že můžeme spolupracovat, dosavadní jednání mě velice příjemně překvapila," řekl Bernard.

„Zástupce podivně zprivatizované Škody Transportation, která vysála peníze z Českých drah a DPP, bude plzeňský hejtman. ČSSD oligarchie jede," napsal k tomu šéf ANO Andrej Babiš na Twitteru. Bernard na to řekl, že Škodovka, kterou prošel od dělnické po ředitelskou pozicí, je jedna z mála českých firem, která nevyrábí párky, ale vyrábí vysoce sofistikované výrobky konkurenceschopné na mezinárodním trhu.

„Škodovka se mi navždycky zapsala do srdce a jsem na to hrdý. Napadají mne, že jsem oligarcha, ale kdo jiný dá jako já, pokud se stanu hejtmanem, veškeré výnosy ze svých akcií Škodovky na charitu a svůj podíl předá do správy advokátní kanceláře," reagoval Bernard.

„My jsme s nimi vládnout odmítli, i když jsme v Plzeňském kraji vyhráli, jdeme do opozice. Jediná možnost," uvedl dál Babiš. To ale Bernard popřel s tím, že zástupci ANO o spolupráci naopak stáli.

V devítičlenné radě kraje bude mít ČSSD kromě hejtmana další tři radní - pro oblast regionálního rozvoje fondy EU a informatiku Ivo Grünera, pro zdravotnictví Milenu Stárkovou a pro sociální věci Zdeňka Honze, vyjmenoval Bernard. Všichni tyto posty zastávali dosud. ODS získá křeslo prvního hejtmanova náměstka pro ekonomiku, investice a majetek. Zastávat ho bude dosavadní předsedkyně kontrolního výboru krajského zastupitelstva Marcela Krejsová.

Náměstkem pro kulturu a památkovou péči bude jako neuvolněný, tedy neplacený, Baxa. Ten je ale zároveň prvním náměstkem plzeňského primátora. Podle svých slov tak reaguje na silný mandát, který dostal díky preferenčním hlasům. Baxa jich dostal 4355, nejvíc v kraji. Radní pro životní prostředí a zemědělství bude Radka Trylčová z ODS.

Jednička Starostů a Patriotů Pavel Čížek se stane náměstkem hejtmana pro dopravu, Ivana Bartošová z Koalice pro Plzeňský kraj se stane radní pro školství a cestovní ruch. Aby mohla do rady, bude se ale muset jeden ze dvou zvolených zastupitelů koalice mandátu vzdát. Bartošová sice kandidátku vedla, preferenčními hlasy ji ale předběhl ředitel diecézní Charity Jiří Lodr a náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík, oba z KDU-ČSL. O tom, kdo se mandátu vzdá, bude jednat vedení lidovců, řekla Bartošová, předsedkyně krajské KDU-ČSL.

Krajský model tak kopíruje situaci z Plzně, kde před dvěma lety vyhrálo ANO i obecní volby. Skončilo ale v opozici a magistrát řídí ČSSD, ODS, Občané patrioti a KDU-ČSL. V opozici skončí vítězné ANO zřejmě i v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. ČSSD v kraji podruhé za sebou získá díky koaličnímu vyjednávání post hejtmana, aniž by vyhrála volby. Před čtyřmi lety vyhrála krajské volby těsně ODS, po dohodě ČSSD a KSČM ale skončila v opozici.

Související

Policie zasahuje v jedné ze škol v Domažlicích. (3.9.2024)

Policie popsala zásah na škole v Domažlicích. Útok zastavil personál

Policie ve středu popsala zásah při úterním útoku na škole v Domažlicích, kde školačka s nožem napadla jiné žáky. Dvě děti utrpěly zranění, která naštěstí nebyla vážná. Policisté potvrdili, že podezřelou zadržel školní personál. Strážci zákona také objasnili, jaké národnosti je pachatelka. 

Více souvisejících

Plzeňský kraj Hnutí ANO Krajské volby

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 7 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy