V Libereckém kraji pravděpodobně vznikne čtyřkoalice Starostů, ANO, ODS a ČSSD

Liberec – Liberecký kraj zřejmě povede čtyřkoalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj, druhého ANO, ČSSD a ODS. V zastupitelstvu bude mít silnou většinu 35 mandátů z 45. 

O podobě nové koalice budou ještě v neděli jednat zastupitelé zvolení za starosty, pokud ji podpoří, podepíšou zástupci všech čtyř stran v pondělí koaliční dohodu. Po jednání s ANO a ČSSD to řekl lídr starostů, hejtman Martin Půta. „Budeme pak potřebovat dva týdny na přípravu společného programového prohlášení a také na dohodu o obsazení jednotlivých resortů," uvedl.

Do zastupitelstva kraje se dostalo sedm stran. Starostové vyhráli a získali 18 mandátů, hlas jim dalo 32,35 procenta voličů. Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou i dva zástupci Koalice SPD SPO.

I v Libereckém objevily snahy vyjednat koalici bez účasti vítězných starostů, strany to ale odmítají. „Myslím si, že pokud jsme byli osloveni starosty a jednáme s nimi, nebudeme dělat nějaké úhybné manévry," řekla ČTK Jitka Volfová, která vedla kandidátku ANO. Jakákoli jednání o koalici bez starostů odmítá i lídr ČSSD Pavel Svoboda, podle kterého má strana zájem na koalici s vítězem voleb a o ničem jiném v tuto chvíli neuvažuje.

Bez vítěze voleb, který získal 18 křesel, není mnoho možností vytvořit jinou koalici. ODS už před volbami spolupráci s komunisty odmítla a příliš pravděpodobné není ani její spojení se Změnou.

Teoreticky by v úvahu přicházela ještě koalice ANO, ČSSD, komunistů, Změny a SPD SPO, která by dala dohromady těsnou většinu 23 mandátů v zastupitelstvu. Nikdo z oslovených však takovému spojení příliš nevěří. Volfová ale potvrdila, že bezprostředně po skončení voleb dostala od předsedy Změny Jana Korytáře pozvánku ke schůzce. "Odmítla jsem," řekla. Podobnou nabídku dostalo podle lídra Radovana Vícha i SPD SPO. V reálnost koalice bez účasti starostů příliš nevěří ani Zuzana Kocumová, která kandidátku Změny pro Liberecký kraj do voleb vedla.

Související

Více souvisejících

Liberecký kraj Hnutí ANO Krajské volby

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 7 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy