Druhé kolo senátních voleb netáhne, na Mojžíři v Ústí hlasovalo sotva procento lidí

Praha - Zájem lidí o druhé kolo senátních volby je slabší než před týdnem, kdy bylo první kolo spojeno s hlasováním do zastupitelstev krajů. Účast se ve většině okrsků pohybuje mezi deseti až 20 procenty, někde ani to ne.

V hlavním městě byla nejvyšší volební účast k 11:00 na Praze 6, kde volila už více než pětina lidí.V Kutné Hoře zatím přišlo k urnám 14,6 procenta voličů, v Berouně 12,5 procenta a na Mělnicku se účast pohybuje pod deseti procenty.

Třeba v ústeckém obvodě Neštěmice měli dnes zhruba dvě hodiny po otevření volebních místností účast kolem pěti procent, na sídlišti Mojžíř odvolilo sotva procento voličů.

O něco lepe se situace vyvíjí na Liberecku. "Nejvyšší byla v Radimovicích, kde už odvolilo 21 procent voličů, tak vysokou účast jsme nikde jinde nezaznamenali," řekl ČTK Zdeněk Valášek z krajského úřadu.

V Karlových Varech zatím na tři místa přišlo do 12 procent oprávněných voličů. Malé obce kolem krajského města očekávají účast kolem 15 procent.

Velký zájem voličů o hlasování nezaznamenali ani ve volebním obvodu Plzeň-město (okres Plzeň-jih, obvod Plzeň 2 a severní část Klatovska). V Blovicích přišlo za oba dny do deseti procent ze 1400 zapsaných voličů. Do deseti procent odhadli účast také v Chlumčanech a ve Spáleném Poříčí.

Zhruba 30 procent voličů dorazilo k volbám v Mladé Vožici na Táborsku, kde je starostou jeden ze senátorských kandidátů. Na dalších místech Jihočeského kraje je ale účast slabší.

Ani v Pardubickém kraji se voliči k urnám příliš nehrnou. Například na pardubickém gymnáziu Dašická odvolilo do dnešních 10:30 asi deset procent voličů.

Nízká účast zatím provází druhé kolo voleb také v jihlavském obvodu. Momentálně se pohybuje okolo deseti procent.

Také v Moravskoslezském kraji mají lidé o hlasování malý zájem. Kontrolní komise krajského úřadu se dnes dopoledne pohybovala na Třinecku. "Volební účast se tam odhadem pohybovala mezi deseti a 12 procenty," řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

V senátním obvodu Olomouc účast na řadě míst nedosahuje ani ke 20 procentům. Například v olomouckém okrsku 30 přišlo podle tamní zapisovatelky v 11:00 jen 18 procent voličů.

V obvodu, do něhož spadá menší část Brna a část okresu Brno-venkov, přišlo do 10:00 hlasovat pouze 9,25 procenta lidí. Větší zájem mají voliči o souboj na Hodonínsku mezi Zdeňkem Škromachem (ČSSD) a Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL). K urnám v jihovýchodním cípu republiky přišlo 14,79 procenta lidí.

Související

Volby do Poslanecké sněmovny

Svět se vysmál Česku: Ruské vměšování uspělo jen u vás, jinde propadlo

Moskva - Ruské vměšování do voleb jiných států bylo jedním z nejžhavějších témat roku 2017 a dá se očekávat, že zvláště z americké strany mu bude věnována velká pozornost i v roce 2018. List The Washington Post se podíval na dřívější i současné příklady ruských snah ovlivnit volby jiných států ve svůj prospěch a došel k názoru, že ve většině případů se jednalo o vcelku zbytečnou snahu.

Více souvisejících

Volby 2016 Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy