ČSSD a ODS přijdou po senátních volbách o miliony na příspěvcích

Praha - ČSSD a ODS pocítí dnešní prohru v senátních volbách také finančně. Naopak stranické rozpočty KDU-ČSL a hnutí ANO si polepší. Letošní senátní volby nepovedou k obměně Sněmovny.

Strany a hnutí nyní dostávají od státu ročně 855.000 korun za zákonodárce, od ledna vzroste dotace podle schváleného zákona na 900.000 korun. Příspěvky plynou seskupením, která úspěšné kandidáty navrhla.

Sociální demokraté přijdou ročně asi o 7,5 milionu korun, občanští demokraté o čtyři miliony. O čtyři miliony si naopak polepší lidovci a o milion hnutí ministra financí a miliardáře Andreje Babiše.

Více peněz od státu poplyne do stranického rozpočtu rovněž například TOP 09, hnutí Starostové a nezávislí a jeho partnerskému seskupení Starostové pro Liberecký kraj.

Ve finále senátních voleb figurovali čtyři poslanci, žádný z nich ale neuspěl. Pokud by tomu bylo naopak, sněmovní mandát by jim zanikl a na jejich místo by nastoupili náhradníci z příslušných kandidátních listin.

Přestup ze Sněmovny do Senátu se nepodařil ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD), bývalé ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO), Milanu Brázdilovi (ANO) ani Pavle Golasowské (KDU-ČSL).

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR ČSSD Volby 2016

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy