Sobotka se postavil proti Zemanovi: Senát je demokratická pojistka, nesmíme ho zrušit

Praha – Prezident Miloš Zeman v souvislosti s nízkou volební účastí při víkendovém druhém kole senátních voleb zmínil, že by bylo možné celý Senát zrušit. To ale premiér Bohuslav Sobotka rázně odmítá.

Sobotka na twitteru označil horní komoru Parlamentu za demokratickou pojistku. Její zrušení by se podle něj vymstilo. „Vyřazování demokratických pojistek v klidných dobách se vymstí v časech horších. Takže Senát nerušit, i když by to bylo nesmírně populární," uvedl Sobotka.

Vyřazování demokratických pojistek v klidných dobách se vymstí v časech horších. Takže Senát nerušit, i když by to bylo nesmírně populární.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 18. října 2016

V rozhovoru pro Českou televizi Zeman řekl, že si není jist, zda Česká republika Senát potřebuje. Podle něj volební účast v senátních volbách ukazuje, že je lidem jedno, zda horní komora Parlamentu existuje nebo ne.

Zeman by neměl napadat ústavní instituce uvedl dnes také  předseda horní komory Parlamentu Milan Štěch (ČSSD). Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) by měl prezident hájit ústavu své země, ne ji svými výroky destabilizovat. Oba připustili, že nízká volební účast je problém, není ale „seriózní" spojovat výsledek voleb s návrhem na zrušení Senátu.

Štěch se domnívá, že má Senát smysl. „Prokázal to svou usilovnou a trpělivou prací na zlepšování zákonů. V 60 procentech poslanci uznali, že změny navržené Senátem jsou změny k lepšímu. Naprostá většina horních komor parlamentů evropských zemí při opravách zákonů zdaleka tak úspěšná není," uvedl. Prezident Zeman může mít podle něj výhrady k jednotlivým osobám, ale neměl by napadat ústavní instituce.

Malá volební účast, která dosáhla 15,4 procenta voličů, je podle Sobotky určitě problém. Nízká byla ale i účast v evropských volbách a poslance Evropské unie také nerušíme, poznamenal. "Jsem si jist, že podobnou větu by prezident neřekl, kdyby ve druhém kole uspěl pan Babiš, jeho zřejmý přítel," uvedl Sobotka.

Se Zemanem naopak souhlasí vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který o možném zrušení Senátu mluvil bezprostředně po druhém kole voleb. Podle něj je tato instituce zbytečná, protože zpomaluje legislativní proces, přišla o kompetenci volit prezidenta a ročně stojí 600 milionů korun.

Podle kritiků však Babiš těmito slovy zareagoval na neúspěch ve sněmovních volbách. ANO letos ve volbách získalo tři senátory, přestože do druhého kola postoupilo 14 jeho kandidátů.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Senát ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

před 7 hodinami

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

před 10 hodinami

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

před 10 hodinami

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Zaútočili jsme na Tel Aviv, tvrdí Húsíové. Izrael mlčí

Jemenští husijští povstalci ve čtvrtek oznámili, že provedli dronový útok na izraelský Tel Aviv. Izrael však tento útok přímo nepotvrdil.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy