Hejtmanem Vysočiny se potřetí stal Jiří Běhounek (za ČSSD)

Jihlava – Už potřetí za sebou povede kraj Vysočina Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Rozhodli o tom dnes při hlasování zastupitelé. Krajskou koalici tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Pro Běhounka hlasovalo 38 ze 45 přítomných zastupitelů. Statutárním náměstkem hejtmana byl zvolen Pavel Franěk (ANO). Dalšími čtyřmi náměstky se stali Vladimír Novotný (ČSSD), Josef Pavlík (ANO), Jana Fischerová (ODS) a Pavel Pacal (koalice Starostové pro Vysočinu). Devítičlennou radu kraje doplnili sociální demokraté Jana Fialová, Martin Hyský a Jan Hyliš.

Franěk bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Novotný bude dohlížet na zdravotnictví, Fischerová na kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy, Pavlík na majetek a finance a Pacal na regionální rozvoj. Fialová je radní pro školství, mládež a sport, Hyský má resort lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí a Hyliš povede krajskou dopravu a silniční hospodářství.

Běhounek ještě před zahájením ustavujícího zasedání oznámil rezignaci Petra Krčála, zvoleného za ČSSD. Krčál bude působit jako náměstek ministryně práce a sociálních věcí. Jeho místo v krajském zastupitelstvu proto zaujal jako náhradník primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Miloš Vystrčil (ODS) před volbou náměstků hejtmana vyzval Josefa Pavlíka, aby se vyjádřil ke spekulacím tisku o jeho členství v Lidových milicích. Pavlík prohlásil, že si toho není vědom. Pokud by se v budoucnu ukázalo, že Pavlík v milicích působil, bylo by to podle Vystrčila důvodem k odchodu ODS z koalice.

Volbu Běhounka hejtmanem nepodpořili lidovci. Jejich lídt Jaromír Kalina se zajímal, proč se počet náměstků hejtmana zvýšil ze dvou na pět. Hejtman mu řekl, že koaliční strany se tak rozhodly a že to není nic neobvyklého. Připomněl, že v jiných krajích byl v minulosti i větší počet náměstků.

Nové krajské zastupitelstvo se podle staronového hejtmana musí soustředit hlavně na dokončení rozdělaných úkolů, týkajících se krajských nemocnic, silnic a čerpání evropských peněz. "I v sociálních službách bude mnoho práce. Bez vědomí rady kraje zatím nechci nic konkrétně rozebírat," řekl Běhounek ČTK.

Koalice bude na Vysočině vládnout v příštích čtyřech letech bez dalších uvolněných funkcí. V minulých dvou volebních obdobích vládla v kraji menšinově ČSSD s podporou KSČM. Komunistům za to připadly tři placené funkce předsedů výborů. „Byla to jiná politická situace," řekl už dříve Běhounek. Podle Vystrčila bylo zrušení těchto placených funkcí jednou z podmínek vstupu občanských demokratů do koalice.

Související

Více souvisejících

Kraj Vysočina jiří běhounek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy