Zeman se Schapirovi omluvil. Forejt půjde na kobereček kvůli chybě v protokolu

Praha – Prezident Miloš Zeman ve středu obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira, že se „jako téměř jediný z velvyslanců" neúčastnil oslavy státního svátku 28. října. Americké velvyslanectví tvrzení odmítlo. Zeman dnes prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že se omlouvá, pokud informace o neúčasti diplomata na oslavách státního svátku 28. října na Hradě nebyla správná.

Zeman informaci podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka dostal od protokolu prezidentské kanceláře. „Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci," stojí v prohlášení. Podle ambasády Schapiro na ceremoniálu ve Vladislavském sále byl, což dokazují i fotografie v médiích. Potvrdil to také německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven, který vedle amerického diplomata seděl.

Chybná informace podle informací ČTK padá na hlavu ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta. Ovčáček ČTK sdělil, že Zeman si s Forejtem promluví. O Forejrově práci se mluvilo také v souvislosti s kauzou kolem neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu, který přežil holokaust. V říjnu sklidil kritiku také pozdní příjezd Zemana na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, protože časový plán domlouvaly protokoly obou zemí. Minulý rok v září pak při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga visela v Trůnním sále Pražského hradu vlajka OSN místo vlajky Severoatlantické aliance.

Psali jsme:
Omluva Schapirovi? Za Zemana se stydíme, ne všichni Češi jsou tak neomalení. Přijměte naši omluvu. A pak promluvil Hrad
 

Už ve čtvrtek Zemana k omluvě vyzvali předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Netřeba se omlouvat neviditelnému," reagoval na jejich žádost Ovčáček. Hamáček dnes ČTK sdělil, že prezidentovi za omluvu děkuje. Jurečka poznamenal, že omluva mohla být lépe a jasněji formulována. „Ale beru a vnímám toto prohlášení pozitivně, byť mohlo byt podstatně dříve a bez tlaku veřejnosti," uvedl.

Omluvy z Hradu se nedávno dočkali letoví dispečeři Řízení letového provozu od mluvčího Ovčáčka, který je dříve obvinil, že nesli svůj díl viny na zpoždění leteckého speciálu se Zemanem na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče.

Omluvy Hradu se domáhá také vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman". Soudy nárok na omluvu Peroutkově vnučce přiznaly, omluvit se má Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoli Zeman. Nejvyšší soud ale výkon pravomocného rozsudku odložil do doby, než rozhodne o dovoláních podaných Hradem i Kaslovou.

Psali jsme:
Sobotka vyčká, jaká bude Trumpova reálná politika. Schapiro patrně skončí, Ovčáček už glosuje
 

Schapira jmenoval velvyslancem americký prezident Barack Obama a diplomat se ujal funkce na konci září 2014. Během svého působení v Praze se Schapiro dostal do sporu s českým prezidentem, který měl výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Zeman na to reagoval prohlášením, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval. Schapiro pravděpodobně po nástupu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa do úřadu opustí svou funkci. Zeman věří, že po zvolení Trumpa americkým prezidentem se vztahy Česka s USA zlepší.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrew Schapiro Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy