Média ve volbách zobrazovala ANO pozitivněji než ČSSD, ukázal průzkum

Praha - Odborníci z Univerzity Karlovy zpracovali pro Nadaci Open Society Fund Praha analýzu, která se zabývá tím, jak české deníky a zpravodajské servery zobrazovaly říjnové krajské a senátní volby.

Média volby zobrazovaly jako souboj hnutí ANO a ČSSD, a ANO ukazovaly pozitivněji než sociální demokracii. Samotného předsedu ANO a vicepremiéra Andreje Babiše ale zobrazovaly negativněji než předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku.

Výzkumníci z Fakulty sociálních věd zkoumaly zprávy, které se objevily v denících Blesk, Mladá fronta Dnes (MfD), Právo, Lidové noviny (LN) a Hospodářské noviny (HN) a na serverech Aktuálně.cz, iDNES.cz, Lidovky.cz a Novinky.cz v období čtyř týdnů před krajskými volbami a prvním kolem senátních voleb a jednoho týdnu po krajských volbách.

ANO a ČSSD byly nejčastěji zmiňovanými stranami a nejvíce zmiňovanými politiky byli Babiš, prezident Miloš Zeman a Sobotka. Zemanovi se média podle analýzy věnovala kvůli kauze související s Ferdinandem Peroutkou, ale i kvůli snaze Zemana vstupovat do předvolební kampaně.

„Předvolební zpravodajství bylo výrazně prezentováno jako boj ANO versus ČSSD a jako personifikovaný souboj Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou," uvedl vedoucí výzkumu Tomáš Trampota.

Nejpozitivněji byl z těchto politiků zobrazen premiér Sobotka, nejvíce negativně Zeman. Sobotkova ČSSD ale měla negativnější mediální obraz než Babišovo ANO. Celkově mělo nejpozitivnější mediální pokrytí hnutí Starostové a nezávislí, naopak nejvíce negativně byla zobrazena KSČM.

Výzkumníci také uvádí, že u MfD, LN, iDNES.cz a Lidovky.cz z mediální skupiny Mafra, kterou vlastní Babišův holding Agrofert, bylo podle průzkumu většinou patrné stranění Babišovi a jeho hnutí ANO. Výjimkou byly Lidovky.cz, které věnovaly nejvíce negativních zmínek prezidentu Zemanovi, ANO a Babišovi.

Autoři výzkumu zpracovali asi 16.000 výpovědí o 740 politických aktérech, polovina zmínek se týkala jen deseti stran či politiků.

Související

Volby do Poslanecké sněmovny

Svět se vysmál Česku: Ruské vměšování uspělo jen u vás, jinde propadlo

Moskva - Ruské vměšování do voleb jiných států bylo jedním z nejžhavějších témat roku 2017 a dá se očekávat, že zvláště z americké strany mu bude věnována velká pozornost i v roce 2018. List The Washington Post se podíval na dřívější i současné příklady ruských snah ovlivnit volby jiných států ve svůj prospěch a došel k názoru, že ve většině případů se jednalo o vcelku zbytečnou snahu.

Více souvisejících

Volby 2016 Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy