Úřad práce se zaměří na dlouho nezaměstnané a kontroly, uvedl Sobotka

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes navštívil generální ředitelství úřadu práce. Podle šéfa vlády by se měly jednotlivé úřady v příštích měsících zaměřit víc na kontroly vyplácení dávek a na hledání zaměstnání lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce.

Podle Sobotky by k tomu úřady práce mohly využít peníze z evropských fondů i posílení o dalších 300 úředníků od července příštího roku. Podle něj je pro ministerstvo práce a úřady práce nyní klíčové dostat na trh práce co nejvíc lidí z evidence nezaměstnaných.

Víc než rok bez místa je kolem 150.000 lidí. Zaměstnanost v Česku překročila 72 procent a je rekordní. Nezaměstnanost dále klesala, v říjnu činila pět procent. Úřady práce evidovaly 366.244 uchazečů o zaměstnání a 19.063 volných míst. Podle údajů Eurostatu má ČR nejnižší nezaměstnanost v EU, a to 3,8 procenta. V Německu je to 4,1 procenta. Sobotka označil české výsledky za „výborná čísla".

„Zhruba 154.000 lidí je bez práce déle než 12 měsíců, z nich zhruba 100.000 déle než dva roky," uvedl. Jako nástroje ke zlepšení zaměstnávání zmínil Sobotka příspěvek na dojíždění či zřizování společensky účelných míst a přijímání na veřejně prospěšné práce. Cestou je i tlak na zvyšování mezd, aby k práci motivovala, podotkl premiér.

Psali jsme: Firmy v ČR jsou zoufalé. O brigádníky je nouze, před Vánoci hrozí zpoždění zásilek Nezaměstnanost v ČR klesla na pět procent, firmám chybí technické profese  

Podle něj by se úřady práce a ministerstvo měly soustředit na maximální motivování nezaměstnaných k přijetí práce. Měly by také pokračovat v kontrolách vyplácení dávek. Víc komunikovat by měly se zaměstnavateli. Ti si stěžují na to, že v Česku už pracovníky nemohou sehnat. Žádají proto síly ze zahraničí. Sobotka sice uvedl, že úkolem vlády je „primárně zaměstnat lidi v ČR", nedávná analýza ministerstva práce ale ukázala, že Česko už zřejmě narazilo na hranici takzvané přirozené nezaměstnanosti.

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) se po posílení o 300 pracovníků v příštím roce bude agendě zaměstnanosti a dávek věnovat zhruba tolik lidí jako před reformou. Po ní úřadům síly chyběly.

Od roku 2012 se úřady práce nevěnují jen problematice zaměstnávání, ale vyplácejí také dávky. Náplň i strukturu instituce změnila reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Úředníci po ní získali nový počítačový systém, s nímž byly ale potíže. Kvůli pochybením při výběru dodavatele se pak úřady musely ze dne na den vrátit ke starým programům.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Úřad práce nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Skončí válka v Izraeli? USA vnímají průlom v jednáních s Hamásem

Palestinské hnutí Hamás údajně změnilo postoj k případné dohodě s Izraelem o příměří a propuštění rukojmích, ačkoliv nadále přetrvávají nevyřešené otázky ohledně uvádění dohody do praxe. Ve čtvrtek to uvedla agentura Reuters s odvoláním na vysoce postaveného představitele USA. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Od marca do mája

RECENZE Z VARŮ: Od marca do mája je křehce empatickým filmem bez konfliktu

Na probíhajícím festivalu v Karlových Varech se ve vedlejší soutěžní sekci Proxima ve světové předpremiéře představil český film Od marca do mája debutujícího slovenského režiséra Martina Pavola Repky. Vyniká suverénní režií, nespěchajícím tempem a sugestivním zachycením každodenního života jedné rodiny.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Marine Le Penová

Proti Le Penové se spojuje, co má ruce a nohy. Z voleb odstoupil i ministr

Ač francouzská krajní pravice vedená stranou Národní sdružení Marine Le Penové v prvním kole parlamentních voleb zaznamenala významné úspěchy, ani se nemusí přiblížit k moci. Levicové a centristické strany totiž přistoupily na společné kroky, které mají zajistit neúspěch pravicových kandidátů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Potvrzeno. Do Slavie se přesouvá Chorý z Plzně, tam si už za něj našli náhradu

Největší tuzemský fotbalový transfer tohoto léta je u konce. Z plzeňské Viktorie skutečně přestupuje do pražské Slavie jeden z nejvýraznějších útočníků české ligy a reprezentant Tomáš Chorý. S novým zaměstnavatelem se devětadvacetiletý fotbalista, jenž do Edenu přišel za téměř 100 milionů korun, dohodl na tříleté smlouvě. Mezitím už na západě Čech hlásí příchod náhrady za Chorého, a to konkrétně třiadvacetiletého Brazilce Ricardinha. Ten naposledy působil v bulharském Levski Sofia.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Po Kyjevě Moskva. Druhá zastávka mírové mise, píše Orbán na Facebooku.

Orbán je v Moskvě. Putina takhle nezastavíme, reagovala von der Leyenová

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes dorazil do Moskvy, aby se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, informovaly Financial Times. Vůdčí představitelé Evropské unie, které Budapešť od pondělí předsedá, opět zdůraznili, že Orbán nemá mandát vyjednávat v Rusku o čemkoliv jménem EU. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Liz Trussová a Petr Fiala

České reakce na britské volby: První slova Fialy a Rakušana. Změny v zahraniční politice nečekají

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že britská zahraniční politika se navzdory střídání stráží v Downing Street zásadně nezmění, informovala ČT. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) dopadly volby na Ostrovech podle očekávání. Ve Velké Británii po čtrnácti letech končí vláda konzervativců, pohodlnou většinu získali labouristé. Novým premiérem bude Keir Starmer. 

před 11 hodinami

Emmanuel Macron, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Macron zmizel Francouzům z očí. Okolí prezidenta ale uklidňuje veřejnost

Francouzskému prezidentovi Emmanueli Macronovi může zbytek funkčního období značně znepříjemnit nucená spolupráce s krajně pravicovou stranou Národní sjednocení jeho úhlavní sokyně Marine Le Penové. Teď ale francouzský prezident zmizel z očí veřejnosti. Proč tomu tak je, odhadl například premiér Gabriel Attal. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Volby v Británii: Starmer vystřídá Sunaka, který uznal porážku. Labouristé mají přes 400 křesel

Ve Velké Británii po čtrnácti letech končí vláda konzervativců. Vítěz byl do rána určen v naprosté většině z celkových 650 obvodů, přičemž labouristé mají pohodlnou většinu o nejméně 100 křesel, uvedla televize Sky News. Současný premiér Rishi Sunak uznal porážku a pogratuloval lídrovi opozice Keiru Starmerovi, který se stane příštím předsedou britské vlády. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy