Bělobrádek: Ministerstvo pro vědu má smysl jen s novým zákonem, má vzniknout i blacklist příjemců dotací

Praha - Co vše přinese nový zákon z dílny KDU-ČSL? Například změny ve fungování Grantové a Technologické agentury, novou vědeckou radu ČR i takzvaný "blacklist" příjemců dotací na výzkum, kteří opakovaně porušují zákon.

Jednou z hlavních částí je návrh na vznik nového ministerstva pro vědu. Když zákon neprojde v současném volebním období, připraví ho Bělobrádek pro novou politickou reprezentaci. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK.

Vláda v srpnu schválila věcný záměr zákona, v současnosti pracují Bělobrádkovi legislativci na paragrafovém znění. Dnes o něm diskutovali s poslanci u kulatého stolu ve Sněmovně. Kritika zazněla zejména ohledně plánů na zařazení obou agentur pod nové ministerstvo.

Větším "přitažením" obou agentur ke státu, zejména Grantové agentury ČR, která každoročně rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum, se podle poslance Františka Váchy (nezáv. za TOP 09) může omezit její nezávislost. "Nemám nic proti tomu, kdyby byla částečně pod ministerstvem, ale rozhodovací pravomoc musí být nezávislá, protože GA ČR podporuje svobodný nezávislý výzkum," řekl.

GA ČR i Technologická agentura by měly přejít pod nové ministerstvo hned po jeho vzniku. Úřad by měl zastřešit i některé kompetence ministerstva školství a vládní rady pro výzkum. Pro obě agentury se například navrhuje, aby fungovaly jako správní úřady a jejich zaměstnanci podléhali služebnímu zákonu.

Psali jsme:
Bělobrádek narazil. Vláda nepodpoří návrh na změnu zákona o podpoře výzkumu
 

Vzniknout by měla nová Vědecká rada ČR, která má podle návrhu být nezávislým a reprezentativním orgánem, nikoliv poradním orgánem vlády jako současná Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Vydávat by měla stanoviska a doporučení. Prorektor Masarykovy univerzity Petr Dvořák namítl, že problémem většiny nezávislých rad je, do jaké míry se mají jejich stanoviska brát vážně. "Je potřeba radě dát pravomoci, aby to nebyla trafika pro vysloužilé vědce," poznamenal k tomu poslanec Vácha.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Vláda ČR Grantová agentura ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy