Politici kondolují rodině české oběti z Berlína: Boj proti terorismu je definitivně i válkou ČR

Praha - Jako připomínku toho, že terorismus nezná hranic a týká se i Česka, označují politici informaci, že mezi oběťmi pondělního útoku na vánočním trhu v Berlíně byla občanka České republiky. Předseda ODS Petr Fiala hovořil o potřebě konkrétního plánu, jak v Česku čelit hrozbám mezinárodního terorismu, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) o potřebě stmelit společnost v boji proti teroru a zlu. Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) by vláda měla dál pokračovat v tlaku na ochranu vnějších hranic Evropské unie. Politici vyjadřují shodně soustrast rodině oběti.

"Zpráva o smrti paní (Nadi) Čižmárové je velkou lidskou tragédií a mé myšlenky patří především její rodině," uvedl v tiskovém prohlášení předseda Fiala. Boj proti terorismu je podle něj definitivně i válkou ČR. "Tato tragická událost nám znovu připomněla, že musíme chránit naše hranice a sami se suverénně rozhodovat o tom, kdo smí v naší zemi pobývat a komu poskytneme ochranu," řekl. ČR musí mít konkrétní plán, jak bránit hrozbám mezinárodního terorismu, dodal.

Podle Bělobrádka si nikdo nemůže být zcela jist, že je před teroristy v bezpečí. "Přál bych si, aby tato smutná událost naši společnost nerozdělila, ale naopak stmelila v boji proti teroru a zlu a za obranu našich hodnot a kultury," uvedl. "Nesmíme doma ani na mezinárodním poli polevit v našem úsilí bojovat s islamismem, který čerpá svou sílu z náboženského fundamentalismu, válek a masové migrace. Tento boj nebude ani rychlý, ani snadný, ani levný, bude si žádat hodně vytrvalosti, pevné vůle a nasazení," uvedl.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček ČTK napsal, že blízkým oběti je třeba popřát "hodně sil v těchto těžkých chvílích". "Zároveň si musíme uvědomit, že terorismus není žádnou vzdálenou hrozbou, ale je to zlo, které se dotýká každého z nás," uvedl. Německé velvyslanectví v Praze vyjádřilo na twitteru upřímnou soustrast rodině oběti i jejím blízkým. "Je nám moc líto, že se mezi oběťmi útoku na vánočním trhu v Berlíně nachází i Češka," uvedlo velvyslanectví.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ČTK sdělil, že cítí s rodinami všech pozůstalých. "Skutečnost, že jedna z obětí byla česká občanka, nám jen silněji připomíná, že útok v Berlíne byl útokem na nás na všechny," řekl. Místopředseda strany Marek Ženíšek v tiskovém prohlášení uvedl, že terorismus nezná hranic a obětí se může stát kdokoliv. "Čím rychleji se budeme učit s tímto rizikem žít, tím na něj pak budeme více připraveni a budeme hrozbám moci lépe čelit," dodal.

Psali jsme: Zaorálek: Další česká oběť teroru v Berlíně je nepravděpodobná Teroristické útoky si vyžádaly již tři české civilní oběti. Přehled  

Hamáček na twitteru uvedl, že ho zpráva o české oběti útoku v Berlíně zasáhla. "Upřímnou soustrast všem blízkým. Vláda musí pokračovat v tlaku na opatření, která prosazujeme - ochrana vnějších hranic, boj s nelegální migrací, spolupráce tajných služeb...," napsal na sociální síti.

Předseda Senátu Milan Štěch uvedl, že při existenci schengenského prostoru může mít příliš liberální azylová a imigrační politika jiné země dopad na obyvatele všech ostatních členských států. "I proto je podle mého přesvědčení jediným východiskem společná odmítavá politika vůči nelegální migraci," řekl. Současná situace je výzvou pro odpovědné politiky v Německu, ale i dalších zemích, které jsou cílem migrantů, uvedl.

Poslanci Úsvitu Marek Černoch a Martin Lank v prohlášení na facebooku uvedli, že důsledky berlínského útoku, který má zatím 12 obětí, překročily české hranice. "Je povinností všech politiků udělat maximum pro to, aby žádná další rodina nemusela trpět takovouto ztrátou," uvedli poslanci.

Související

Při teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo devět lidí (19.12.2016).

Tři roky od vánočního teroru v Berlíně: Desítky lidí dodnes trpí následky útoku

I tři roky po teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně trpí desítky lidí jeho následky. Kolem 20 jich podle vládního zmocněnce Edgara Frankeho dodnes nemůže pracovat tak jako dříve. Jeden potřebuje nepřetržitou zdravotní péči. Útok radikálního islamisty kamionem na trh v centru německé metropole si 19. prosince 2016 vyžádal 12 životů a desítky zraněných.

Více souvisejících

Naďa Čižmár teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy